Twinkle | Digital Commerce

Staples mag Office Depot niet overnemen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:05

De voorgenomen samensmelting tussen twee van Amerika’s grootste online verkopers gaat niet door. Een federale rechter steunt de toezichthouder, die eerder bezwaar aantekende tegen de overname van Office Depot door Staples.

Staples klopte een kleine twee jaar geleden aan bij Office Depot. Begin vorig jaar waren de partijen rond en werd een overnamesom van 6,3 miljard dollar gecommuniceerd. Samen hebben de bedrijven zo’n vierduizend fysieke winkels en een jaaromzet van ruim 35 miljard dollar.

Positie te sterk
De Federal Trade Commission stak een stokje voor de deal. De waakhond oordeelde dat de positie van klanten onder druk zou komen te staan door een samenvoeging van Staples (ca. 11 miljard dollar marktwaarde) en Office Depot (ca. 4 miljard dollar marktwaarde). Nu de federale rechter in het district Columbia het FTC-oordeel steunt, ketst de deal af. Staples betaalt een break-up fee van een kwart miljard dollar aan de beoogde overnamepartner.

Schaalgrootte
Staples verkoopt onder andere in Nederland zowel in fysieke vestigingen als online. Branchegenoot Office Depot fuseerde in 2013 met OfficeMax. Neil Austrian, toenmalig ceo van Office Depot, zei dat die fusie werd doorgevoerd vanwege de vereiste schaalgrootte in de veranderende (online) markt. Een volgende consolidatieslag wordt vooralsnog niet gemaakt.