Twinkle | Digital Commerce

Feest in startup land

2017-05-26
180101
  • 4:01

Hoe profiteert u als ondernemer van de 27 miljoen van minister Kamp? Startup Fest Europe in Amsterdam haalt alles uit de kast om Nederland het internationale middelpunt te maken van de wereld van de startups. En met alles, bedoelen we ook alles. Minister Kamp bracht tijdens dit event het goede nieuws dat startups 50 miljoen euro extra krijgen om door te groeien. Hiervan wordt 27 miljoen euro vrijgemaakt voor een versoepeling van de gebruikelijkloonregeling voor innovatieve bedrijven: het DGA-salaris. Dit is reden voor feest in de wereld van de startups.

Door: gastblogger Rick Schmitz

Wat is een Startup-BV?
Een Startup-BV is een rechtsvorm speciaal voor jonge, innovatieve ondernemingen waaraan verschillende fiscale en juridische voordelen kleven. Vorig jaar kwam D66 Kamerlid Kees Verhoeven met plannen met betrekking tot de Startup-BV. Deze plannen zijn nog steeds niet concreet, maar het lijkt of minister Kamp met het versoepelen van het DGA-salaris een eerste stap in de richting van de Startup-BV heeft gezet.

Politieke maatregel of turbo boost voor groei?
Op dit moment moet een ondernemer zichzelf jaarlijks een minimum DGA-salaris van 44.000 euro uitkeren. Een bedrag wat de beginnende ondernemer vaak niet heeft of liever in zijn onderneming zou willen steken. Door de versoepeling van het DGA-salaris hoeft de ondernemer zichzelf nog maar een minimumloon uit te keren van €18.295,20.

Dit geeft de ondernemer een ongekende financiële vrijheid en kan een ware turbo boost voor de groei van de startup zijn.

Hoe drie ondernemers ruim twee ton gratis geld uit deze regeling halen
Kijk bijvoorbeeld wat dit betekent voor drie ondernemers die gezamenlijk een startup hebben. Wanneer zij gebruik maken van deze regeling, hebben ze samen meer dan 77.000 euro per jaar extra kapitaal wat ze kunnen steken in hun onderneming. In drie jaar betekent dit een financiële injectie van meer dan 231.000 euro. Geld wat u mooi in uw onderneming kunt stoppen om te groeien.

Want hoe zat het ook al weer met uw salaris als BV-ondernemer?
Als u ondernemer bent met een BV, bent u Directeur Groot Aandeelhoudern (DGA). En als DGA staat u doorgaans bij uw eigen BV op de loonlijst. Dat betekent dat u uzelf een minimum salaris moet uitkeren.  De regels hiervoor zijn in het leven geroepen door de Belastingdienst. Doel hierachter is vookomen dat ondernemers onterecht te weinig belasting betalen. Hoe dat zit leest u hieronder.

U kunt als ondernemer namelijk op twee manieren geld uit uw bedrijf halen:
- U kunt uzelf salaris uitkeren, dat is oplopend belast tot 52 procent. Daarnaast moet u als ondernemer ook verschillende premies betalen. Denk hierbij aan bijdrage voor zorg- en sociale voorzieningen (ZVW en Sociale zekerheidsbijdrage).
- U kunt uzelf dividend uitkeren. Dat wordt veel lager belast dan salaris. Dividend is per saldo belast met maar 40 procent belasting.

Tot zover het standpunt van de belastingdienst.

Het standpunt van veel startupondernemers is echter:
- ik wil mezelf helemaal niet veel salaris geven
- ik wil investeren in groei van mijn startup
- geef mij mogelijkheden om dat te doen

Er zijn dus veel startupondernemers die zichzelf een minimaal salaris willen geven:
- vanuit belastingperspectief
- vanuit groei en investeringsperspectief

Hoe krijgt u meer groeigeld voor uw startup?
Meer groeigeld voor uw startup regelt u dus door uzelf als DGA een minimaal salaris uitkeert. Daar zijn momenteel twee mogelijkheden voor.

De eerste optie is de Belastingdienst een verzoek tot verlaging van het DGA-salaris sturen met daarin een prognose van de eerste periode van bijvoorbeeld een jaar waarin wordt aangegeven dat er niet voldoende vrije liquide middelen zijn om te voldoen aan het minimum DGA-salaris.

Bij de tweede optie meldt de ondernemer zijn BV aan als inhoudingsplichtige en doet maandelijks een nul aangifte voor de loonheffingen. Aan het einde van het kalenderjaar bekijkt hij of er niet toch nog wat meer loon uitgekeerd moet worden.  

Conclusie 1 – Meer geld voor groei
De huidige opties om het DGA-salaris te verlagen hanteren het ‘Wat er niet is kun je ook niet uitkeren’-principe. Met de versoepeling van het DGA-salaris door minister Kamp slaan we een nieuwe weg in, namelijk ‘Wat er is, kan beter worden geïnvesteerd in groei’-principe. Welke ondernemer juicht dit nu niet toe?

Conclusie 2 – BV wint aan populairiteit als rechtsvorm
De nadelen van een BV oprichten als rechtvorm zitten voor veel ondernemers in de hoek van het minimale DGA-salaris dat ze moeten uitkeren. Ze zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden of verwachten dat niet te kunnen. Doordat deze belemmering wegvalt, zal de BV als rechtsvorm naar verwachting aan populairiteit winnen.

Conclusie 3 – Profiteren is  slechts een kwestie van de juiste kennis
Regelingen zoals die van minister Kamp, worden in het leven geroepen met een doel. In dit geval (startende) ondernemers laten profiteren. Hoe u dat doet , en of u het ook terug gaat zien in uw bedrijf is een kwestie van net die kennis ophalen. Die kennis kunt u ophalen bij een goeie fiscalist of een partij die bekend is met BV oprichten. Laat het in ieder geval niet liggen omdat u het te druk heeft met andere zaken. Dat zou – zoals als in het besproken voorbeeld – ruim twee ton aan groeigeld schelen.

Rick Schmitz is fiscalist en managementlid van OnlineFlexBV.