Twinkle | Digital Commerce

Online verkocht boek weer vaker van papier

2017-11-08
180101
  • 1:15

De verkoop van losse e-books loopt terug. In het afgelopen kwartaal lag de afzet 7 procent lager dan in eerste kwartaal vorig jaar. Het lenen van e-books neemt ondertussen een enorme vlucht; het uitleenvolume bij bibliotheken groeide in een jaar tijd met 110 procent.

CB, voorheen Centraal Boekhuis, rapporteert voor de tweede keer achter elkaar een afname van het aantal (los) verkochte e-books; het volume lag in het laatste kwartaal van 2015 al 1 procent lager dan eind 2014. Getuige de nieuwste cijfers (-7 procent) is de afzet daarna scherper gedaald, en dat bij een gemiddelde prijsdaling per titel; de omzet uit digitale boekverkopen neemt dus nog harder af.

Online verkochte boeken
E-books zijn te koop op de sites van een kleine tweehonderd verschillende Nederlandse partijen, waaronder veel retailers. Van alle online verkochte boeken in de afgelopen twaalf maanden was 27,6 procent digitaal, rapporteert het CB. Daarmee loopt het aandeel terug (was 28,2 procent over heel 2015):

Veel meer titels uitgeleend
De daling van het aantal verkochte e-books wordt overgecompenseerd door het aantal uitgeleende titels, waardoor er in totaal toch meer digitale boeken op schermen verschijnen:

Abonnementen buiten beschouwing
CB neemt bovendien geen cijfers mee over digitale leesabonnementen, zoals Elly’s Choice en Bruna’s Bliyoo. Tom Kabinet, verkoper van tweedehands e-books, bood met Toms Leesclub enige tijd een all you can read service. Dit abonnementsmodel ging al vrij snel na de lancering op de schop.