Twinkle | Digital Commerce

Alipay trekt Europese winkels in

2017-10-05
180101
  • 1:12

Alipay komt aanstaande zomer breed beschikbaar in Europa, om te beginnen in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië. Alipay’s Yana Geng zei op het recente Online Betaal Congres al dat op een introductie in Amsterdam een ‘first priority focus’ ligt.

Het ligt in de rede dat de marktleider op de Chinese betaalmarkt dus ook in Nederland gaat beginnen. Winkeliers kunnen de afrekenmethode dan opnemen in het aanbod van betaalmogelijkheden.

Alleen voor Chinezen
Alipay zal zich ook hier alleen richten op Chinezen. Het gaat bijvoorbeeld om toeristen, die Europese souvenirs kunnen betalen door een barcode te scannen met hun smartphone. Op de vraag of Alipay ook consumenten buiten zijn thuismarkt wil gaan bedienen, hield Geng zich afgelopen maand op de vlakte: ‘Op dit moment is Alipay alleen voor Chinezen. Als dat verandert horen jullie dat wel op het nieuws.’

‘Banken haten ons’
Alipay vergemakkelijkt het leven van meer dan 450 miljoen Chinezen, stelde Geng op het Online Betaal Congres. Het door Alibaba opgerichte bedrijf heeft bijna tweederde van de Chinese online betaalmarkt in handen. ‘Banken haten ons’, aldus de directeur business development voor de EMEA-regio.

Alipay in buitenlandse webshops
Alipay is dé betaaloplossing op de platforms van de Alibaba Group, waaronder Alibaba, Taobao en Tmall. Ook andere merchants kunnen Alipay aanbieden, Nederlandse bijvoorbeeld, om Chinese shoppers voor zich te winnen.