Twinkle | Digital Commerce

Docdata-eigenaar in Chinese handen

2017-05-27
180101
  • 1:22

Tot de verkoop aan Ingram Micro (op 18 december) boekte fulfilmentbedrijf Docdata vorig jaar een omzet van ruim 166 miljoen euro en een nettowinst van 6,8 miljoen euro. Het Amerikaanse Ingram Micro is op zijn beurt verkocht, aan het Chinese Tianjin Tianhai.

Docdata maakte vanochtend cijfers (pdf) bekend over het afgelopen jaar. De omzet van het fulfilmentbedrijf lag met 166 miljoen euro tot medio december een stuk hoger dan in heel 2014. De teller bleef toen staan op 147 miljoen euro. In 2013 werd een omzet van 149 miljoen euro geboekt.

Zalando, V&D, Bol.com en de Bijenkorf
Docdata heeft dus goed gepresteerd vorig jaar, ondanks het geleidelijke vertrek van Zalando en het verlies van V&D als klant. Docdata werkt onder andere voor Bol.com, dat vorige week de eerste paal sloeg van zijn eigen distributiecentrum in Waalwijk, en de Bijenkorf. Afgelopen najaar meldde Ingram Micro zich voor het fulfilmentbedrijf, dat onder die nieuwe eigenaar meer grote klanten aan zich denkt te kunnen binden.

Beursholding zonder activiteiten
Behalve de e-commerce tak verkocht de onderneming uit Waalwijk afgelopen jaar ook het kleinere IAI Industrial Systems, aan het Scandinavische Assa Abloy. Na de dubbele verkoop is ‘Docdata N.V. 3.0 een beursholding zonder activiteiten’.

Chinees conglomeraat
Tianjin Tianhai heeft zich onlangs gemeld voor een overname van Ingram Micro, waarmee Docdata indirect in Chinese handen zou komen. Het Chinese conglomeraat HNA Group is de grootste aandeelhouder van Tianjin Tianhai. De transactie à 6 miljard dollar, die in de tweede helft van dit jaar zijn beslag moet krijgen, wordt afgehandeld in contanten.