Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: ‘Cadeaubon minimaal drie jaar geldig’

2017-11-11
180101
  • 1:20

Consumenten mogen hun gekochte cadeaubonnen tot minimaal drie jaar na uitgave gebruiken. Dat hebben de Consumentenbond en Stichting Keurmerk Cadeaukaarten vastgelegd op basis van gesprekken met zes grote uitgevers van cadeaubonnen.

Aanleiding hiervoor was het hoge aantal klachten dat de Consumentenbond binnenkrijgt over de geldigheid van cadeaubonnen. Deze periode is voor partijen met een keurmerk nu standaard op drie jaar gezet voor bonnen voor producten. Vouchers voor een ‘belevenis’ zijn twee jaar geldig en kunnen met een jaar worden verlengd.

Financiële check van verkoper
Ook worden verkopers - winkelketens of losse winkels - gecheckt op hun financiële gezondheid, vertelt een woordvoerster van de Consumentenbond aan Twinkle. ‘Zij worden periodiek gecontroleerd. Maar het blijft natuurlijk lastiger om een filiaal van een winkelketen als V&D te controleren dan een winkel van één ondernemer. De uitgevers hebben onderling gepraat over wat te doen met de cadeaubonnen als een verkoper failliet gaat’.

Geen extra’s
In de opgestelde tweezijdige algemene voorwaarden staat ook dat duidelijk op de bon moet staan hoe lang het cadeau geldig is, dat het aangebodene in verhouding moet staan met de prijs van de kaart en dat het niet is toegestaan om consumenten te verplichten tot het kopen van extra’s bij het verzilveren van de cadeaubon (bijvoorbeeld een ontbijt bij een hotelovernachting).

Keurmerk
De Stichting Keurmerk Cadeaukaarten vraagt uitgevers van cadeaukaarten zich aan te sluiten bij het keurmerk voor cadeaukaarten. Bij problemen kunnen consumenten contact opnemen met een Geschillencommissie Cadeaukaarten. De Consumenten publiceert binnenkort een lijst met partijen die hebben aangegeven akkoord te gaan met de voorwaarden.