Twinkle | Digital Commerce

‘Veel winkelketens moeten fors, heel fors ingrijpen’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:08

Macintosh, V&D en DA gingen eind vorig jaar failliet. In 2016 zullen er meer klappen vallen in de fysieke winkelstraat, verwacht Cor Molenaar: ‘Dit is pas het begin.’ Hij noemt veertien namen van ketens waarvoor veel werk aan de winkel is.


‘De wereld is zo dynamisch aan het veranderen op dit moment, dat ook vele andere ketens (dan de genoemde failliete bedrijven, red.) fors, heel fors moeten ingrijpen’, zegt de bijzonder hoogleraar in De Telegraaf.

Ketens die aan de bak moeten zijn onder andere Bristol, Hema, Blokker, Kijkshop, Jamin, BCC, Expert, Tuincentrum Overvecht, Gamma, Kwantum, Hunkemöller, Intertoys, Bart Smit en Miss Etam, aldus Molenaar. ‘Ik ga niet zeggen dat deze ketens omvallen, maar er moet bij deze ketens echt wat gebeuren. En snel ook.’

Vraageconomie
De genoemde formules zouden beter moeten inspelen op het definitief veranderde gedrag van de consument; de aanbodeconomie is een vraageconomie geworden, schetst Molenaar.

Samenwerking
Volgens de bijzonder hoogleraar, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, krijgen niet alleen retailers, maar ook leveranciers, vastgoedaanbieders en gemeenten het moeilijk als ze zich niet snel aanpassen; de hele keten wordt getroffen. Hij pleit dan ook voor samenwerking tussen de verschillende stakeholders om de toekomst van winkelgebieden veilig te stellen.