Twinkle | Digital Commerce

ING: ‘Dubbele leegstandpercentages onvermijdelijk’

2017-11-08
180101
  • 1:13

De komende jaren zal ruim 10 procent van de winkelruimte in Nederland leeg komen te staan. Daarvoor waarschuwt ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen rapport. ‘Dubbele leegstandpercentages lijken onvermijdelijk’.

‘Enerzijds leiden lagere omzetten en marges tot een dalende vraag naar fysieke winkels. Anderzijds blijft de aanwezige voorraad winkelvloer hoog’, schrijft ING over de komende jaren. Hoewel overheden inmiddels een rem hebben gezet op de ontwikkeling van nieuwe winkelruimte, hebben zij problemen om bestaande winkelgebieden te saneren, stelt het rapport.

Leegstand in Nederland
Volgens ING zal dit jaar nog 10 procent van de winkelruimte leeg komen te staan, tegenover 9,2 procent vorig jaar. Het resultaat van een toename die in 2008 is ingezet:

Kritisch kijken dankzij online
Online geldt als één van de oorzaken van winkelleegstand, zo meldt ING. Het bureau voorspelt dat in 2025 zo’n 20 tot 25 procent van alle bestedingen in de detailhandel online plaatsvindt. ‘De dalende vloerproductiviteit en de druk op marges in de detailhandel zorgen ervoor dat het steeds moeilijker wordt fysieke winkels rendabel te exploiteren. Retailers kijken (noodgedwongen) kritisch naar hun vestigingen.’

‘Winkelleegstand juist gekrompen’
Eerder deze maand was een ander geluid van Locatus te horen over de winkelleegstand in Nederland. De leegstand is volgens het bureau in 2015 voor het eerst in tien jaar niet toegenomen, maar gekrompen.
 
Lees ook de analyse van Cor Molenaar: Het gevaar van gemiddelden (21 januari 2016)