Twinkle | Digital Commerce

Duits alarm: ’Tot 2020 sluiten 50 duizend winkelpanden’

2017-11-08
180101
  • 1:01

De Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten (DStGB) luidt het alarm om de enorme leegstand van winkelpanden in de komende jaren. In vier jaar zullen met de huidige invloed van e-commerce nog 50 duizend winkels hun deuren sluiten, is de verwachting.

De lege winkelpanden als gevolg van failliette bedrijven of nieuwe digitale strategieën zijn niet alleen in ons land een probleem. Bij onze oosterburen zijn de gemeentelijke autoriteiten bang voor onaantrekkelijke binnensteden vol lege ruimtes.

Beleving is noodzakelijk              
Vooral in de deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Saksen moeten de winkels op de schop. In deze regio’s is ook sprake van leegloop. Om meer bezoekers in de winkels te krijgen en ze te laten kopen, moeten fysieke vestigingen en winkelcentra meer een beleving bieden aan consumenten, meldt de DStGB volgens nieuwswebsite Ruhr Nachrichten.

Flexibele openingstijden
Volgens Handelsverband Deutschland (HDE) zijn ook flexibelere openingstijden van belang om fysieke winkels open te houden. Consumenten willen winkelen wanneer het ze uitkomt, wat online al mogelijk is. Samen met extra services als een kinderopvang worden winkelgebieden aantrekkelijker.