Twinkle | Digital Commerce

ACM tikt online verkopers op vingers om dure betaalwijze

2017-05-27
180101

Verschillende online aanbieders van vliegtickets en maaltijdbezorgers zijn de afgelopen tijd op de vingers getikt door Autoriteit Consument & Markt (ACM) over hun betaalbeleid. Zij berekenden teveel kosten voor een betaalwijze door aan de consument.

Webwinkels mogen de kosten voor bijvoorbeeld iDeal of creditcardbetalingen doorrekenen aan de klant. Dan gaat het om de werkelijke kosten voor een betaling; de variabele kosten per transactie en de kosten voor het betaalsysteem.

Verkapte betaling
Partijen als Thuisbezorgd.nl, Just Eat en verschillende, niet bij naam genoemde luchtvaartmaatschappijen berekenden echter meer door dan nodig, aldus ACM. In sommige gevallen ging het om meer dan 10 procent van de orderwaarde. ‘De ondernemer mag deze kosten niet inzetten als verkapte betaling voor zijn diensten’, zegt Anita Vegter, bestuurslid van ACM.

Leven gebeterd
De meeste aangesproken bedrijven hebben hun leven inmiddels gebeterd. Thuisbezorgd.nl stuurde bijvoorbeeld een mailing naar zijn klanten met het bericht dat de prijzen voor iDeal-betalingen blijvend zijn verlaagd. Andere partijen hebben de kosten voor een betaling zelfs helemaal geschrapt.