Twinkle | Digital Commerce

Medio 2016 met iDeal-betalen via qr-code

2017-11-08
180101
  • 1:34

In de loop van het nieuwe jaar wordt het mogelijk iDeal te gebruiken door een qr-code te scannen. Daarmee kunnen consumenten eenvoudig ook in het fysieke domein met iDeal betalen, een nieuwe impuls voor het aantal transacties. Dit jaar lag dat gemiddeld op 7 afrekeningen per seconde.

Het totale aantal iDeal-transacties in 2015 komt uit op ongeveer 220 miljoen, aldus Gijs Boudewijn van beheerder Betaalvereniging Nederland op BNR Nieuwsradio. Dat komt neer op ruim 600.000 per dag, meer dan 25.000 per uur of de genoemde 7 per seconde. Het volume ligt ongeveer 25 procent hoger dan vorig jaar.

Onderstaand diagram over de laatste 12 afgesloten maanden brengt de groei van het aantal transacties in beeld:


Steeds dominanter
De stijging is behalve aan de groei van online kopen onder andere ook te danken aan de verbeterde werking van iDeal op mobiele apparaten. De betaalmethode is alleen maar dominanter geworden, bleek in oktober uit de eCommerce Payment Monitor; in de eerste helft van dit jaar werd 56 procent van de webaankopen via iDeal afgerekend, versus 54 procent in de eerste helft van vorig jaar.

Fysieke winkels
Op BNR zei Boudewijn gisteren dat iDeal het transactiegroeitempo in 2016 kan evenaren of ‘misschien zelfs verbeteren’ door de qr-betaaloptie op mobiele telefoons. Na het scannen van zo'n vierkante code, bijvoorbeeld vanaf een kassabon, worden klanten naar de app-omgeving van hun bank geleid. Zo ontstaat een nieuw cashless alternatief voor pinbetalingen, dat bijvoorbeeld ook kan worden ingezet door collectanten.

Lees ook:


Gijs Boudewijn is één van de sprekers tijdens het tiende Online Betaal Congres op 8 maart in Utrecht. In zijn presentatie geeft hij een uitgebreide update over iDeal en eMandates.