Twinkle | Digital Commerce

Alibaba’s Alipay maakt debuut in Europa

2017-10-05
180101

Alibaba heeft zijn betaaldienst Alipay naar Europa gehaald. Chinezen kunnen nu in een aantal winkels op het vliegveld van het Duitse Frankfurt hun aankopen afrekenen met Alipay. Later volgen meer landen, belooft de retailreus.

Alipay heeft in het land met de meeste inwoners ter wereld zo’n 400 miljoen klanten. Het betaalbedrijf wil ze nu ook op reis naar Europa kunnen bedienen, beginnend bij fysieke winkels op de luchthaven van Frankfurt. ‘Wij volgen onze klanten’, meldt een woordvoerder aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Helft kiest voor Alipay
Volgens Alipay rekende de helft van de Chinese klanten sinds de start van de proef in september zijn producten af met het digitale betaalmiddel. Ook kochten deze shoppers meer. Alipay is daarom van plan om de dienst snel verder uit te rollen naar andere landen.

Kantoren in Europa
Alibaba opent binnenkort kantoren in Duitsland, Frankrijk en Italië. De Chinese e-commerce gigant probeert Europese merken en online retailers voor zich te winnen. Met kantoren in Europa kan Alibaba onder andere zijn buitenlandse partners met een winkeltje op Tmall (bijvoorbeeld Albert Heijn) beter bedienen en meer strategische deals sluiten met Europese retailers. De Chinese online reus beschouwt zichzelf als leverancier van dé mondiale infrastructuur voor retailers.