Twinkle | Digital Commerce

Google stopt met Wallet

2017-10-05
180101
Google trekt de stekker uit Google Wallet voor digitale goederen. De portemonnee is per 2 maart 2015 niet meer in gebruik voor de online aankoop van bijvoorbeeld digitale muziek. De Wallet-accounts van merchants blijven na deze datum nog wel actief voor datagebruik.

Wallet biedt kortgezegd uitkomst voor verkopers op het gebied van proximity payments (mobiele betalingen bij de plaats van aankoop) en remote payments (betalingen op afstand).

Google zegt dat de beurs voor digitale goederen niet meer past bij zijn huidige strategie, omdat het ‘nieuwe uitdagingen’ is tegengekomen in de markt. ‘Toen we Google Wallet lanceerden wilden we het voor gebruikers en merchants simpeler maken om online te kopen en te verkopen. De betaalindustrie is nu volwassen geworden, met diverse andere soortgelijke betaalmiddelen’, zo staat in Google’s blog

Accounts
De Wallet-accounts van merchants die digitale goederen verkopen blijven na 2 maart actief om rapportages te kunnen bekijken en restituties af te handelen. Zij worden wel vriendelijk verzocht een nieuwe betaaloptie te vinden voor de verkoop van digitale goederen. In-app betalingen in de Google Play Store blijven ondersteund worden door Google Wallet, schrijft het zoekmachinebedrijf in zijn blog.

Checkout en API
Google Wallet is het enige betaalproduct dat Google nog in bestand heeft. In 2013 ging de stekker uit Google Checkout, dat in Wallet werd opgenomen. Wallet heeft grote concurrentie van eBay’s PayPal, waarmee merchants vaak al een laagdrempelige (mobiele) betaaloptie in huis hadden. Een grote stap in de ontwikkeling van de betaaloptie was de vorig jaar gelanceerde Google Wallet Instand Buy Android API, waarmee merchants klanten in twee kliks konden laten afrekenen in apps van Android-apparaten.