Twinkle | Digital Commerce

Online superspel op de wagen met maaltijdboxen

2017-11-11
180101
  • 1:46

Ook Jumbo, dat nog niet aan de deur komt bij webshoppers, gaat maaltijdboxen in omloop brengen. Albert Heijn introduceerde vrijdag de Allerhande Box, die gratis zal worden bezorgd. De marktleider levert andere boodschappen kosteloos mee.

Picnic presenteerde ‘gratis bezorging’ twee weken geleden als een belangrijk unique selling point van zijn binnenkort te openen websupermarkt. ‘Op dit moment moet je altijd meer betalen als je online boodschappen doet. Daar brengen wij verandering in, zoals Zalando dat bij kleding heeft gedaan’, zei medeoprichter Joris Beckers tegen Twinkle. Picnic, dat ook de laagste prijzen belooft, komt drie keer per week op min of meer vaste tijden langs, ‘zoals de melkboer vroeger’. Door die gezette tijden hoeft de klant niet te betalen voor de levering.

Servicekosten
Marktleider Albert Heijn biedt webshoppers keuze uit verschillende tijdvakken voor bezorging of pickups. De servicekosten variëren tussen de 1,50 en 12,95 euro. Ze worden alleen actiematig tijdelijk verlaagd of geschrapt. Binnenkort zullen ze überhaupt niet meer worden gerekend als iemand een Allerhande Box bestelt. Die kost 35 euro voor twee en 49 euro voor vier personen. Anders dan bij HelloFresh is een abonnement niet nodig (in de toekomst waarschijnlijk wel optioneel volgens Allerhandes Rutger Adema).

Afnameverplichting
Omdat webshoppers bij de maaltijdingrediënten ook wc-papier, flessen cola , kaas en allerlei andere boodschappen gratis mee kunnen laten leveren, zal de Ahold-dochter online aan aantrekkingskracht winnen; webshoppers zijn straks niet meer duurder uit dan ze in de supermarkt zouden zijn, al staat daar een bepaalde afnameverplichting (drie maaltijden) tegenover.  Een voordeel dat Albert Heijn biedt op Picnic is dat de marktleider op meer momenten kan komen voorrijden.

Jumbo volop bezig met maaltijdboxen
Jumbo is ondertussen ‘volop bezig met de ontwikkeling van maaltijdboxen’, aldus een woordvoerder tegen het FD.‘Uitgangspunt daarbij is dat deze bereikbaar én betaalbaar zijn voor het grote publiek. Over de precieze invulling van dit concept en de distributie kunnen we momenteel echter nog niets mededelen. ‘

Honderdste afhaalpunt
Volgende week opent Jumbo alweer zijn honderdste afhaalpunt voor online bestelde boodschappen, in het Noord-Hollandse Zwaagdijk-Oost. De tweede supermarktketen van Nederland bezorgt nog niet, maar er zijn wel plannen voor.