Twinkle | Digital Commerce

Een bv, ja of nee?

2017-05-27
180101
  • 2:54

Veel startende online ondernemers kiezen voor de juridische structuur van een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof). Snel, makkelijk en op eerste gezicht goedkoop. Een bv kan echter een betere keuze zijn voor ondernemers met grote plannen.
 
Tekst: Rick Schmitz

 
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu gaat om een schadeclaim van een klant of een financiële tegenvaller. Heeft u een eenmanszaak of een vof, dan bent u privé aansprakelijk voor schulden en claims. Met andere woorden: u bent zelf verantwoordelijk voor alle ondernemingsrisico’s van uw startup.

Heeft u een bv, dan is dit niet het geval. Een bv heeft namelijk rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de bv zelf verplichtingen aangaat in plaats van uzelf, de aandeelhouder of andere bestuurders van de bv. Gaat het mis en is er geen sprake van wanbeleid, dan zijn de achterliggende aandeelhouders en bestuurders beschermd tegen privéaansprakelijkheid.

Investeerders
Een mooie manier om aan kapitaal te komen voor uw startup, is het aantrekken van investeerders. U moet er in dat geval zorgen voor zorgen dat u zo aantrekkelijk mogelijk bent voor potentiële investeerders. De gekozen ondernemingsstructuur speelt hierbij een grote rol. Een eenmanszaak of vof is niet erg aantrekkelijk voor een investeerder, want in deze structuur wordt hij ook persoonlijk / hoofdelijk aansprakelijk in geval van faillissement.

Een bv heeft een in aandelen verdeeld kapitaal dat in handen is van één of meerdere aandeelhouders. U kan een investeerder aandelen geven in ruil voor zijn investering. Wilt u dat een investeerder alleen maar geld geeft, maar verder niet zoveel te zeggen heeft? Kies dan voor aandelen zonder stemrecht. De investeerder heeft dan alleen maar recht op de winst uit de startup.

Eén bv is géén
Veel ondernemers kiezen vroeg of laat voor een holdingstructuur. Dit zijn twee bv’s boven elkaar. De bovenste bv is de holding. Een holding is niets anders dan een bv die de aandelen heeft in andere bv’s. In de onderste bv, de werkmaatschappij, vinden de ondernemersactiviteiten plaats.

U kunt uw holding gebruiken als spaarpot voor pensioenopbouw, of als bank om een hypotheek aan uzelf te verstrekken. Ook op het gebied van aansprakelijkheid is het handig om bepaalde waardevolle bezittingen van uw bedrijf in uw holding onder te brengen. Denk aan intellectueel eigendom of de ontwikkeling van uw website. Gaat de werkmaatschappij failliet, dan wordt de site of het intellectueel eigendom niet meegetrokken in het faillissement.

Belasting
Fiscale aftrekposten vormen voor veel starters een reden om voor een eenmanszaak te kiezen. Bij lage winsten is de eenmanszaak of vof vanuit een economisch perspectief gunstiger.

Maar verwacht u binnen een paar jaar veel winst te behalen, dan is een bv fiscaal aanmerkelijk voordeliger. Het kantelpunt ligt rond de 130.000 euro. Het is dus verstandig om een goede inschatting te maken van de verwachte winst.

Er speelt ook een fiscaal voordeel als u uw startup na een tijdje zou willen verkopen. Heeft u een holdingstructuur? Dan heeft u recht op de zogeheten deelnemersvrijstelling. De verkoop van de aandelen in uw startup is dan vrijgesteld van belasting. Wel zo handig als uw startup de nieuwe Slack, Instagram of Uber wordt.

Grote plannen
Heeft u grootse ondernemersplannen en denkt u aan investeerders, risico nemen, snel uitgroeien tot een winstgevend bedrijf of misschien zelfs een overname? Dan kan een bv een goed passende en (uiteindelijk) goedkope ondernemingsstructuur zijn voor uw startup. Komt u er niet uit, of vindt u het moeilijk om de risico’s of winstverwachting in te schatten, doe dan eerst nader onderzoek om de juiste rechtsvorm te kiezen.
 
Rick Schmitz is medeoprichter van Firm24, een startup in juridische, fiscale en boekhoudkundige diensten voor met name nieuwe bedrijven.