Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: ‘Weinig veranderd in naleving retourregels’

2017-11-11
180101
  • 1:33

Meer dan de helft van de Nederlandse webwinkels betaalt een bestelling bij retour te laat terug of ‘vergeet’ de verzendkosten terug te storten. ‘De uitkomsten zijn voor het derde jaar ontluisterend’, aldus de Consumentenbond.

De Consumentenbond onderzocht voor het derde jaar op rij of tweehonderd Nederlandse webwinkels – zonder en mét keurmerk – zich aan de retourregels houden. Er werden drie bestellingen per webshop geplaatst en binnen de gestelde termijn teruggestuurd.  57 procent van de webwinkels blijkt het geld vervolgens te laat terug te storten of de verzendkosten achter te houden.

Bedrag klopt niet
‘Het probleem is tweeledig’, zegt Joyce Donat van de Consumentenbond tegen Radio 1. ‘Vaak wordt het retourbedrag niet binnen de wettelijk gestelde veertien dagen terugbetaald en als het wel wordt gestort, klopt het bedrag niet. Als de klant zijn gehele order terugstuurt, krijgt hij ook de verzendkosten terug. Dat “vergeten” webwinkels nog wel eens.’

Weinig veranderd
In hetzelfde onderzoek vorig jaar bleek dat 31 procent van de onderzochte webwinkels het retourbedrag te laat terugstortte. Dit jaar betaalt 29 procent minstens één van de drie retouren te laat terug. Veertien webwinkels gingen bij alle bestellingen in de fout.

Retourkosten rekenen
In 42 procent van de gevallen worden de verzendkosten niet terugbetaald. Dit is meer dan vorig jaar (39 procent). ‘Retailers hebben smoesjes als “Ik wist het niet” en “Maar dan verdien ik niets meer”’, zegt Donat. Ook zijn er webwinkels die de verzendkosten wel terugbetalen, maar dan retourkosten rekenen. Dit soort ‘rekentrucs’ mogen niet.

Keurmerk
Ook webwinkels met een keurmerk (Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk) scoren volgens de Consumentenbond  niet goed. ‘Zij betaalden net zo vaak te laat terug als de niet-aangesloten webwinkels. Ze betaalden wel vaker de bezorgkosten terug’, zo staat in het verslag (pdf) van de bond. De keurmerken hebben aangegeven de resultaten met hun leden te bespreken.