Twinkle | Digital Commerce

Haal meer uit YouTube-campagnes met videoremarketinglijsten

2017-05-27
180101
  • 3:01

Een YouTube-campagne is een uitstekend middel om zichtbaarheid te creëren en uw merk in het hoofd van de consument te planten. Hoe kunt u de YouTube-views ook omzetten naar serieuze resultaten?

Tekst: Peter van Alphen

What’s next?
De hedendaagse consument gaat niet over een nacht ijs. Er zijn vaak meerdere interacties nodig voordat het gewenste doel, zoals een aankoop of inschrijving, bereikt wordt. Daarom is het interessant om uw videokijkers opnieuw in aanraking te laten komen met uw merk, product of dienst. Remarketing is een effectieve manier om meer rendement te halen uit online campagnes. Remarketing op basis van websitebezoek is bij iedere online marketeer inmiddels bekend, maar hoe werkt dit voor video?

Remarketinglijsten voor video
Wanneer een YouTube-kanaal en een AdWords-account aan elkaar gelinkt zijn, kunt u aan de slag gaan met het maken van remarketinglijsten voor video. Door middel van remarketinglijsten voor video kunnen kijkers van uw video’s getarget worden met advertenties op basis van het soort interactie dat zij met uw video's of kanalen op YouTube hebben gehad. Het aanmaken van deze lijsten stelt u in staat de kijkers van uw video’s opnieuw te benaderen met een (aangepaste) boodschap. Een remarketinglijst voor video kan worden gebruikt in een AdWords Display-campagne wanneer deze ten minste honderd gebruikers bevat.

Remarketinglijsten aanmaken
Er zijn legio criteria waarop u de remarketinglijsten voor video kunt baseren. Een belangrijke instelling van een remarketinglijst is het lijsttype. Het is onder andere mogelijk om lijsttypes aan te maken op basis van:

- Het bekijken van een video;
- Het bezoeken van een kanaalpagina;
- Het delen of 'liken' van een video;
- Het reageren op een video.

Bij het aanmaken van een lijst kunt u de duur van een lidmaatschap van een kijker opgeven. U wilt bijvoorbeeld iemand die vorige week uw video heeft gezien opnieuw targeten, maar iemand die dit een maand geleden heeft gedaan niet. Door het opgeven van een lidmaatschapsduur kunt u een tijdsperiode selecteren waarbinnen bovenstaande acties uitgevoerd zijn, bijvoorbeeld:

- Video bekeken in afgelopen 24 uur;
- Video bekeken in afgelopen dag;
- Video bekeken in afgelopen 7 dagen;
- Video bekeken in afgelopen 30 dagen.

Figuur 1: Videoremarketinglijsten in Google AdWords. Bron: Google

Voordelen van videoremarketinglijsten

Bereik
YouTube-video’s zijn in staat om duizenden weergaven te genereren en een groot publiek te trekken. Door het aanmaken van remarketinglijsten is het mogelijk om deze grote doelgroep op een later tijdstip opnieuw te benaderen.

Specifieke segmentatie
Door het aanmaken van verschillende lijsttypes kunt u een specifieke segmentatie aanmaken in uw YouTube-views. Door te segmenteren kunnen campagnes en advertentieboodschappen exact worden afgestemd op de groep die het meest waardevol is voor uw organisatie.

Conversie verhogen
U target een doelgroep die al eerder interesse heeft getoond in uw merk, maar waarbij wellicht nog niet het voor u gewenste resultaat is behaald. Advertenties die worden getarget op basis van doelgroepen die al bekend zijn met een merk, behalen doorgaans hogere doorklikratio’s en meer conversies dan advertenties gericht op mensen die nog niet eerder in aanraking zijn gekomen met dat merk.

Multichannel
Een remarketingcampagne werkt ondersteunend voor uw YouTube-campagne en vergroot het effect hiervan. Potentiële klanten worden via verschillende kanalen bereikt en deze versterken elkaar om op die manier een optimaal bereik en een hogere conversie te creëren.

Campagneprestaties verbeteren
Dat iemand uw YouTube-video heeft bekeken, wil niet altijd zeggen dat diegene ook een positieve houding heeft ten opzichte van uw merk. Mensen met een negatieve attitude wilt u niet opnieuw benaderen, omdat deze de campagneprestaties mogelijk negatief kunnen beïnvloeden. Het is mogelijk om negatieve remarketinglijsten voor video aan te maken die u kunt uitsluiten in uw campagne om de doorklikratio van uw advertenties te verbeteren. Negatieve lijsttypes kunnen aangemaakt worden op basis van:

- Het afmelden van een kanaal;
- Het niet-leuk-vinden van een video.

Peter van Alphen is head of digital media bij Expand Online.