Twinkle | Digital Commerce

Google is watching your customer

2017-05-27
180101
  • 2:28

Google verzamelt meer gegevens over een persoon dan u denkt. Google doet dit omdat het wil weten welke advertenties en welke zoekresultaten het beste bij de interesses van een persoon passen. Zo kan Google relevantere resultaten laten zien en vindt een persoon eerder wat hij zoekt. Hoe ziet Google uw potentiële klant?

Tekst: John van Beek

Het profiel van uw klant op Google
Google biedt transparantie in de gegevens die het over een persoon verzameld heeft. Deze gegevens kan een persoon hier inzien. Hieronder vindt u een screenshot van mijn gegevens:

Hoe Google een profiel samenstelt
Google gebruikt de volgende middelen:
- Het Google-account
- Het online gedrag

Google haalt uit een Google-account van een bepaald persoon de gegevens over het geslacht, leeftijd en talen. Aanvullend daarop gebruikt Google het online gedrag een bepaald persoon om de gegevens te versterken. Zo vloeien de interesses die Google over een persoon verzamelt voort uit zoekgedrag; welke e-mails krijgt een persoon binnen op het Gmail-account, welke e-mails worden er verstuurd via het Gmail-account, welke video’s worden er bekeken op YouTube, welke zoekopdrachten worden er gebruikt  in Google Search, enzovoort. Google is watching everybody.

Klopt het persoonlijk profiel dat Google heeft verzameld?
Google houdt zijn gebruikers via verschillende kanalen dus goed in de gaten. De kans is daarbij groot dat de informatie redelijk klopt. Als u naar mijn profiel kijkt, is het mogelijk dat het enigszins afwijkt, omdat ik online marketeer ben en dus vaak klantgerelateerde websites bezoek en klantgerelateerde keywords invoer.

Ik ben een man tussen de 25 en 34, dit heeft Google al goed. De taal kon Google op één of andere manier niet achterhalen. En bij interesses zijn er een aantal zaken die opvallend zijn.

Interesses die Google goed heeft geplaatst
- Actie- en avonturenfilms: ik kijk vaak naar trailers van deze films
- Chevrolet: ik ben fan van een Chevrolet Camaro
- Computers en elektronica
- Elektronische dansmuziek: ik luister inderdaad naar deze muziek
- Filmrecensies en trailers: zie punt één
- Games

Interesses die Google niet goed heeft geplaatst
- Bedrijven en industrie
- Boeken en literatuur (eventueel wel blogs over online marketing)
- Fietsen en accessoires
- Haarverzorging
- Oost-Aziatische muziek

Naast mijn eigen profiel heb ik een klein intern onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat Google in de buurt komt van kloppende profielen voor mijn collega’s. Er zijn hier en daar wat foutjes. Dit komt naar mijn mening doordat wij als online marketeers vele websites bezoeken die gerelateerd zijn aan de business van onze klant.

Aan wie worden uw advertenties en zoekresultaten vertoond
Met de gegevens die Google zo over u en uw potentiële klanten verzamelt worden de zoekresultaten bij een bepaald zoekwoord ingestoken. Deze gegevens zijn de basis van de zoekresultaten. Om het te controleren kunt u een zoekopdracht invoeren en bij een willekeurig ander persoon exact dezelfde opdracht invoeren. Des te groter de verschillen in de gegevens, des te meer de resultaten zullen afwijken. Daarnaast worden deze gegevens natuurlijk ingezet voor Adwords display advertenties. Voor hoeveel procent klopt uw profiel met de werkelijkheid?

John van Beek is seo-specialist bij Easy Internet Marketing.