Twinkle | Digital Commerce

Amazon betaalt auteurs e-books per gelezen pagina

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:24

Amazon wil auteurs van e-books per gelezen pagina betalen. Met deze nieuwe methode wil de pure player de verkoop van goed geschreven boeken stimuleren. Het bedrijf test het systeem momenteel met een paar e-books uit het leesabonnement Kindle Unlimited.

Nu worden auteurs nog betaald per verkocht e-book. Schrijvers van dikkere boeken zijn in het nadeel, omdat zij vrijwel dezelfde prijs krijgen voor hun werk als auteurs van dunne exemplaren. Dit systeem moet per 1 juli veranderen, schrijft The Atlantic.

Gelezen pagina’s
E-books moeten volgens Amazon meer gewaardeerd worden op hun inhoud; lezen gebruikers door of wordt het boek alleen doorgebladerd? Is het boek interessant genoeg, dan leest de consument vanzelf meerdere pagina’s, is het idee. De auteur krijgt het aantal gelezen pagina’s uitbetaald, niet het aantal gedownloade pagina’s.

Slim schrijven
Schrijvers die denken slim te zijn door een groter lettertype te gebruiken, komen bedrogen uit. Amazon berekent volgens The Atlantic een standaard paginaprijs per boek, de zogenoemde Kindle Edition Normalized Page Count (KENPC). De enige manier van ‘valsspelen’ is via pagina’s met enkel afbeeldingen of figuren. Deze bladzijdes worden volgens de tekstuele KENPC uitbetaald, maar zijn vaak sneller gelezen.

Zelfstandigen
Het systeem geldt alleen voor auteurs die zelf een boek in Kindle Unlimited of de Kindle Lending Library hebben geüpload. Schrijvers onder contract van een uitgever vallen er dus buiten.

Amazon in Nederland
Amazon verkoopt sinds vorig jaar e-books in Nederland via Amazon.nl. Ook kunnen consumenten een Kindle e-reader aanschaffen om de boeken op te lezen. Op onze markt voor e-books concurreert Amazon met Bol.com, dat ongeveer dertigduizend Nederlandse titels in het assortiment heeft.