Twinkle | Digital Commerce

Doorstart Miss Etam: 'E-commerce succes uitbouwen’

2017-11-08
180101
  • 1:46

Met een focus op e-commerce, service in de winkels en kostenbesparing moet de Etam Groep weer gezond worden. Dat hebben de partijen achter de doorstart zojuist bekend gemaakt. Het online kanaal krijgt meer aandacht en er zullen winkels dicht gaan.

De doorstart van de Etam Groep Retail wordt mogelijk gemaakt door FIPH. Dat is een dochtervennootschap van Roman & Stern Management, gesteund door een consortium investeerders. Afgelopen week kreeg FIPH toestemming van de ACM om zich over de onderneming te ontfermen. Definitief groen licht voor de activaovername wordt deze week verwacht.

Personele consequenties
Vandaag is het personeel van de Etam Groep geïnformeerd over de status van de doorstart. Aan de pers laat Roman & Stern Management weten: ‘Een kanteling van de organisatie met een focus op service voor de klanten, herijking van de kosten, relevantie van de winkels en het verder uitbouwen van de succesvolle e-commerce activiteiten zijn onderdeel van de nieuwe koers van het bedrijf. Met hoeveel winkels het bedrijf deze koers zal inzetten, zal mede afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van de verhuurders om de huren aan te passen aan de  nieuwe realiteit. De hoeveelheid winkels zal dan ook bepalend zijn voor de personele consequenties.’                 

Rationale
De doorstart wordt volgens de betrokken gemaakt ‘vanuit de rationale dat de Etam Groep na enkele substantiële ingrepen over een goed fundament beschikt voor de toekomst; met name dankzij de opgebouwde band met de enorme klantengroep en het niveau van omnichannel retail.’

Opeenstapeling
Roman & Stern Management geeft aan dat de prijswinnende Etam Groep in een opeenstapeling van omstandigheden terecht is gekomen door jarenlang stijgende huren bij teruglopende passantenstromen, stijgende personeelslasten, een verschuiving van winkelomzet naar het internet en een verhoging van de btw.

'Online val'
Etam Groep Retail, waar behalve Miss Etam ook Promiss toe behoort, kreeg in april uitstel van betaling verleend en werd een paar dagen later failliet verklaard. Volgens bijzonder hoogleraar e-commerce Cor Molenaar is de Etam Groep ‘met open ogen in een online val gelopen’, door zich uit te leveren aan Wehkamp en Zalando. Zijn betoog vindt u hier.