Twinkle | Digital Commerce

Omzet ‘online’ muziek voor het eerst hoger

2017-11-08
180101
  • 1:04

De omzet uit ‘online’ muziek - downloads en muziekstreamingdiensten - lag vorig jaar wereldwijd voor het eerst hoger dan de opbrengsten uit traditionele muziekproducten als cd’s en vinyl. Dat blijkt uit cijfers van IFPI.

In 2014 werd voor 6,85 miljard dollar aan online muziek gekocht via streamingdiensten en downloads. Een stijging van 6,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet uit ‘offline muziek’ daalde met 8 procent tot 6,82 miljard dollar. Een voor het eerst net iets lagere opbrengst dus, zo meldt Tweakers.

Streaming vs. downloads
Streamingdiensten blijken steeds populairder te worden; de omzet uit deze diensten steeg met 39 procent, terwijl de inkomsten uit losse downloads met 8 procent daalde. In Nederland zijn – net als in tien andere landen – streamingdiensten populairder. In de rest van de wereld zijn losse downloads nog steeds favoriet in de categorie online muziek.

Gratis accounts
Omdat veel accounts van diensten als Spotify gratis zijn, verdienen artiesten minder dan wanneer al deze accounts betaald zouden zijn. Zij klagen dan ook over de vergoedingen die streamingdiensten uitkeren. De muzieksector kromp vorig jaar met 0,4 procent naar een totale omzet van 15 miljard dollar.