Twinkle | Digital Commerce

‘Koop iBood doorgedrukt door management Media-Saturn’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:12

Media Saturn Holding (MSH) zou het Nederlandse iBood hebben gekocht zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen van zijn aandeelhouders. Oprichter Erich Kellerhals noemt de overname een ‘illegale transactie’.

MSH meldde vorige week een meerderheidsbelang in iBood.com te hebben gekocht. Dit na jarenlange interne discussies met Kellerhals, die investeringen in online kanalen in het verleden belemmerde voor de holding. De oprichter bezit momenteel nog 22 procent van de aandelen en doet sinds 2011 pogingen om zijn bedrijf volledig terug te krijgen.

Geen controle
In een blog-posting meldt Kellerhals dat MSH iBood.com buiten zijn aandeelhouders om heeft aangekocht. ‘De vertegenwoordigers van Metro (moederconcern, red.) stemden tegen de overname van het bedrijf. De heer Pieter Haas wil iBood nu implementeren ondanks de ongunstige ontwikkeling van deze onderneming in de afgelopen jaren. De Metro Group heeft de heer Pieter Haas (Nederlander en MSH-baas, red.) niet meer onder controle.’

Eigen risico
Een woordvoerder van Metro zegt echter tegen Reuters dat ‘alle noodzakelijke interne goedkeuringsprocedures zijn doorlopen om iBood te kopen.’ Volgens Convergenta, Kellerhals’ investeringstak, heeft het management van MSH de Nederlandse pure player nu op eigen risico gekocht.

IBood
IBood.com mocht vorig jaar januari al groeigeld ontvangen van Metro Group, dat toen een minderheidsbelang in het bedrijf nam. Met de investering vernieuwde iBood.com onder andere zijn website; nu met responsive design én winkelwagen. IBood bezet momenteel de 32e plek in de Twinkle100.