Twinkle | Digital Commerce

Docdata helpt retailers met click & collect

2017-11-08
180101

Docdata komt met een nieuwe dienst om het afhalen van online bestelde artikelen in winkels te stroomlijnen. De Bijenkorf rolt Docdata Click & Collect binnenkort als eerste uit. 'We maken van afhaalpunten feitelijk mini-fulfilmentcentra.'


Docdata Click & Collect werkt via een web-based applicatie die speciaal voor iPods is ontwikkeld. Het fulfilmentbedrijf verstuurt pakketten na een order vanuit zijn magazijn naar filialen van launching partner de Bijenkorf. Medewerkers op locatie scannen alle ingekomen pakketten met een iPod én ze scannen daarbij steeds de specifieke bewaarplek (gemarkeerd met barcodestickers van Docdata) in het winkelmagazijn.

QR-code scannen
De consument krijgt een seintje als het pakket in de gekozen Bijenkorf-vestiging is gearriveerd. Vervolgens neemt hij zijn orderbevestiging met QR-code mee naar de winkel. Bij binnenkomst scant de winkelmedewerker de code, die aangeeft waar het pakket zich in het winkelmagazijn bevindt. De klant zet een handtekening voor ontvangst en kan het pakket dan meenemen. Ook kan hij daarna het artikel weer in de winkel retourneren via Docdata’s systeem:

Anticiperen
Met de nieuwe dienst krijgen retailers direct inzicht in volledige productstromen, aldus Docdata. Ook kunnen ze anticiperen op pakketstromen op basis van dagelijkse forecasts. Het systeem staat in contact met het ordermanagementsysteem van de online shop, het warehousemanagement systeem van Docdata en de systemen van de transporteurs.

Afhaaltermijn verlengen
Het bedrijf uit Waalwijk noemt als een van de voordelen van Docdata Click & Collect dat de afhaaltermijn verlengd kan worden, bijvoorbeeld in verband met vakantie; nu gaan niet afgehaalde pakketten bij de meeste retailers standaard na twee weken weer terug naar het distributiecentrum. Ook kunnen winkeliers voortaan exact weten wat er in de pakketten in hun vestigingen zit. Volgens Docdata-directeur Jack Heijkans worden winkels 'mini-fulfilmentcentra' met de nieuwe service.

Click & collect bij De Bijenkorf
De Bijenkorf test de nieuwe dienst van Docdata al enige tijd in een filiaal in Utrecht. Per 1 maart werkt het warenhuis in alle filialen met het systeem. De Bijenkorf biedt al enkele jaren click & collect aan in de eigen winkels en bij UPS Access Points, voorheen Kiala-punten.

Lees ook: Docdata stabiliseert ondanks vertrek Zalando (24 februari 2015)