Tom Kabinet, online verkoper van tweedehands e-books, moet binnen drie dagen uit de lucht zijn. Het in juni gestarte bedrijf handelt in illegale e-book downloads. Het doorverkopen van e-books is op zichzelf niet verboden.
Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam vandaag geoordeeld in een hoger beroep, aangespannen door het Nederlands Uitgeversverbond (NUV).
Net na de lancering van Tom Kabinet daagde het NUV het jonge bedrijf ook al voor de rechter. Het verbond had destijds het voornaamste bezwaar dat het onmogelijk is om in tweedehands e-books te handelen, alleen al omdat e-books - anders dan papieren exemplaren - niet slijten. Het NUV kreeg toen ongelijk, waarna Tom Kabinet door mocht met zijn verkoopactiviteiten.
Startupbootcamp Amsterdam
Nu lijkt de strop dan toch om de nek van de start-up te hangen. Tom Kabinet, deelnemer aan Startupbootcamp Amsterdam, dient binnen drie dagen offline te zijn, anders volgt een dwangsom van duizend euro per dag, oplopend tot drie ton. Volgens het NRC kan het verbod worden opgeheven als Tom Kabinet kan aantonen dat het voldoende maatregelen heeft genomen om de handel in illegale e-books te voorkomen.
UPDATE (21-1-2015): Directeur Marc Jellema heeft aan het RTL Nieuws gemeld dat Tom Kabinet wordt voortgezet met een kleiner assortiment. Dat wil zeggen, alleen de e-books die bewezen legaal verkregen zijn (alle e-books na het jaar 2013) blijven over. Dit zijn er zo'n vijfduizend van de oorspronkelijke zeventienduizend.
Lees meer:
- Waarom Tom Kabinet tweedehands e-books mag verkopen (22-7-2014)
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
‘Tom Kabinet moet dicht om tweedehands e-bookhandel’
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.