Twinkle | Digital Commerce

ECI blij met uitspraak over Boekenconcurrent.com

2017-05-27
173130
  • 1:19

Boekenconcurrent.com, dat vanuit Curacao opereert, mag boeken niet langer met korting op de Nederlandse markt aanbieden. Door het rechterlijk verbod is ledenclub ECI de enige die legaal onder de vaste boekenprijs mag duiken.

De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) startte onlangs samen met de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en Bruna een kort geding tegen Edumedia, eigenaar van Boekenconcurrent.com. Eis: naleving van de Wet op de vaste boekenprijs.

De rechter stelde de boekverkopers in het gelijk. Boekenconcurrent.com moet claims als 'Altijd goedkoper!' en 'Alle nieuwe boeken 10 procent goedkoper dan waar ook', nu nog te vinden op de site, laten vallen.

Maas in de wet
KBb, GAU en Bruna zijn zeer tevreden met deze uitspraak waardoor, zo schrijft het Nationale Uitgeversverbond, 'een belangrijke maas in de wet met betrekking tot het buitenland middels rechtspraak is gedicht'.

Spelregels
Ook ECI Nederland reageert opgetogen. Directeur Hubert de Koning: 'Als boekenclub bieden wij als enige partij boeken met kortingen tot 40 procent aan. Daarbij dienen wij ons wel te houden aan de Wet op de vaste boekenprijs. De naleving daarvan wordt streng gecontroleerd. Deze uitspraak bevestigt dat de spelregels duidelijk zijn.'

'Vaste boekenprijs onbekend'
Uit recent onderzoek van ECI kwam naar voren dat 65 procent van de Nederlandse consumenten de Wet op de vaste boekenprijs niet kent. De Koning ziet graag dat die meer bekendheid krijgt, waardoor ECI zich duidelijker van de concurrentie kan onderscheiden: 'Al met al zien we resultaten die stof tot nadenken geven. Wij vinden dat het hoog tijd is dat wetgever en branche meer uitleg geven over het doel van deze wet, met de daarbij behorende voordelen.'