Twinkle | Digital Commerce

Q&A: ‘Meer online bestelde cadeaus op tijd geleverd’

2017-05-27
180101
  • 1:39
Nederlandse webwinkels hebben in december 20 procent meer kerstcadeaus op tijd bezorgd dan vorig jaar. In totaal werden rond Sinterklaas en Kerstmis zo’n 475 duizend consumenten teleurgesteld met een verlaat pakje, dit is ongeveer 6 procent van alle pakketten.

Dat blijkt uit onderzoek van Q&A Research & Consultancy, dat vijfduizend consumenten vroeg naar hun ervaringen. Volgens het bureau had vooral de kalender invloed op het aantal op tijd geleverde cadeaus. In de week van Kerstmis hadden webwinkels één dag (Kerst viel op donderdag en vrijdag, in 2013 op woensdag en donderdag) na het weekend langer de tijd om orders te bezorgen dan een jaar eerder. Het bezorgen van Sinterklaas-cadeaus verliep niet zo goed als de pakketten voor kerst; het aantal niet op tijd bezorgde cadeaus bleef gelijk aan 2013.

Imago
Volgens Q&A zijn consumenten zich zeer bewust van het risico dat zij lopen als zij hun cadeaus online bestellen. Een probleem voor online winkels, want ruim een kwart wil om die reden geen cadeau in een webshop bestellen. ‘Daar liggen dus nog veel kansen voor de internetwinkels’, zegt Q&A-onderzoeker Auke Jansen tegen de NOS. ‘Blijkbaar is het imago van de service dus nog niet om over naar huis te schrijven.’ Slechts 8 procent van de Nederlanders geeft aan begrip te hebben voor te laat geleverde cadeaus.

Meeromzet
Uit een peiling van GfK bleek in december al dat Nederlandse webwinkeliers in de aanloop naar Kerst gemiddeld 38 procent meer omzet boekten dan in een ‘normale’ week. Voor het eerst was de kerstpiek hoger dan de sinterklaaspiek; in de weken tot 5 december was de gemiddelde meeromzet 27 procent.

Bezorgrecord
PostNL bezorgde nog nooit zoveel pakjes als het bedrijf op 23 december deed: 1.167.705 pakketten. Op kerstavond werden de laatste cadeaus bij klanten afgeleverd. ‘Het is gelukt ook de pakketten die de webshops vannacht nog hebben aangeleverd mee te nemen in de laatste ronde vóór de kerst', meldde het bedrijf trots op 24 december.