Twinkle | Digital Commerce

Honderden criminele marktplaatsen offline gehaald

2017-11-11
125151
  • 1:30

Een wereldwijde operatie van politie- en justitiediensten heeft geleid tot het neerhalen van honderden illegale marktplaatsen op internet, gisteren en vandaag. In ons land werd een aantal servers in beslag genomen.


Dat laat het Openbaar Ministerie vandaag weten. Op de criminele marktplaatsen worden wereldwijd illegale goederen en diensten aangeboden, waaronder drugs, gegevens van gestolen creditcards, gereedschap om computers te hacken, vals geld, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens, explosieven en zelfs liquidaties op bestelling, aldus het OM.

De zwarte marktplaatsen accepteren betalingen in Bitcoins. De sites verbergen zich achter TOR, een deel van het internet dat is ontworpen om het vrijwel onmogelijk te maken verborgen plaatsen en hun bezoekers te achterhalen. De Volkskrant schreef onlangs dat Nederlandse criminelen jaarlijks voor tientallen miljoenen aan drugs verhandelen op dit zogenoemde deep web.

Defcon
De internationaal gecoördineerde opsporingsoperatie onder de codenaam Onymous is woensdag in gang gezet met de aanhouding in van Blake B., op internet ook wel bekend als Defcon. Hij zou het brein zijn achter de illegale online marktplaats Silk Road 2.0, waarvan de server blijkens het onderzoek enige tijd in Nederland heeft gestaan.

Aanhoudingen
Behalve in de Verenigde Staten zijn ook in Ierland, het Verenigd koninkrijk en Duitsland in totaal 17 aanhoudingen verricht. Inmiddels zijn ook meer aanhoudingsbevelen uitgebracht. Daarnaast is beslag gelegd op Bitcoins ter waarde van meer dan een miljoen dollar en 180.000 euro aan contant geld.

Servers in Nederland
Onder leiding van het Landelijk Parket van het OM zijn ook in Nederland door de politie computerservers in beslag genomen. Bezoekers van de neergehaalde sites krijgen nu een waarschuwing van politie en justitie te zien. ‘Het houdt hier niet op’, stelt cybercrime officier van justitie Lodewijk van Zwieten: ‘Achter deze marktplaatsen zitten mensen die miljoenen euro’s verdienen. Zij zijn in een volgende fase aan de beurt.’