Twinkle | Digital Commerce

Halfords failliet

2017-05-27
180101
  • 1:12

Halfords Nederland is op eigen aanvraag failliet verklaard. Het management maakte zich medio vorig jaar los van de Macintosh Retail Group. Onder leiding van nieuwe eigenaren werd een cross-channel strategie uitgerold.


Halfords Nederland stond al twee jaar te koop toen het bedrijf volledig werd overgenomen door het managementteam, onder leiding van algemeen directeur Peter Jan Stormmesand.

Online mobiliteitsplatform
Cross-channel manager René Smeding was toen al begonnen met de transformatie van de webshop tot een ‘online mobiliteitsplatform’. Halfords.nl werd een portal van waaruit de klant de diverse pijlers (auto, fiets, motor, kamperen e.d.) kan bezoeken, met zowel een bezorg- als een snelle afhaaloptie voor online bestellingen. Het kon een bankroet niet voorkomen.

Kredietfaciliteit
In een persbericht (pdf) verklaart Macintosh, de nummer 42 van de Twinkle100, zojuist dat de groep Halfords 'is blijven financieren met een kredietfaciliteit van 9,5 miljoen euro, waarmee bij overname een gezonde financiële uitgangspositie voor Halfords werd gecreëerd. Ter bescherming van haar belangen heeft Macintosh zekerheidsrechten op de bezittingen van Halfords.'

Doorstart
De vordering van Macintosh op Halfords is in de boeken van Macintosh gewaardeerd op 6,4 miljoen euro. Verder schrijft de Macintosh Retail Group: 'De door de rechtbank benoemde curatoren zullen initiatieven nemen om de bezittingen van Halfords te gelde te maken, mede om de vordering van Macintosh te voldoen. Daarbij staan in beginsel alle opties open, waaronder een doorstart van Halfords.'