Twinkle | Digital Commerce

ShopVIP na faillissement verder bij FashionQlub

2017-05-27
300101
  • 2:03

ShopVIP, een van de eerste besloten online shopping clubs in ons land, gaat binnenkort weer van start. Vier weken geleden werd het faillissement uitgesproken. De curator heeft een nieuwe eigenaar gevonden in FashionQlub, het bedrijf achter onder andere Goeiemode.nl en 42hrsclub.

‘ShopVIP gaat volgende week weer live!’, is te lezen op Shopvip.com. De site werd in oktober 2008 gelanceerd door ondernemers Bram-Jan Streefland en Gavin Dresselhuis, die waren geïnspireerd door de Franse flash sale pionier Vente-privee.com. In besloten uitverkopen werden artikelen van bekende merkfabrikanten tegen tientallen procenten korting aangeboden.

Cameleon
Twee jaar na de oprichting breidden Streefland en Dresselhuis de activiteiten uit naar Vlaanderen en nog een jaar later, in oktober 2011, werd ShopVIP overgenomen door Cameleon. Dat Belgische bedrijf, ook eigenaar van flash sale community Snapstore, organiseert al sinds de jaren tachtig fysieke uitverkopen voor leden. De gewenste brug naar fysieke outlets was geslagen en Streefland en Dresselhuis kregen een klein belang in Cameleon.

Faillissement
Vervolgens bleef het relatief stil rond ShopVIP, dat op 15 juli jongstleden failliet werd verklaard. FashionQlub presenteert zich inmiddels als nieuwe eigenaar op en van Shopvip.com. Het bedrijf uit Hoofddorp is onder andere eigenaar van koopjessite Goeiemode.nl, van shopping community 42hrsclub.com en daarmee van het ledenbestand van het failliete Brandfield.com. In november vorig jaar investeerden SanomaVentures en Vault79.com in FashionQlub.

Snapstore
Webwinkel Weblog wijst erop dat de afgelopen weken e-mails zijn gestuurd naar klanten van ShopVIP. Ze werden verzonden uit naam van Cameleon-label Snapstore, dat zich voordeed als nieuwe eigenaar. Daarover laat de curator weten op Shopvip.com: ‘Mij is bekend dat een andere partij, Snapstore, berichten heeft gezonden waaruit leek te volgen dat zij de onderneming van ShopVIP zou hebben overgenomen. Dit is uitdrukkelijk niet het geval. Deze partij is niet de doorstartende partij en heeft niet het recht om u e-mail te zenden. Deze e-mails zijn dan ook zonder mijn toestemming verzonden.’

Schadevergoeding
Veel klanten van ShopVIP waren al gedupeerd, doordat orders niet zijn geleverd. ‘Wanneer geen goederen worden uitgeleverd en daardoor een overeenkomst niet correct wordt nagekomen door ShopVIP kan het bedrag dat is betaald, als schadevergoeding worden aangemeld in het faillissement’, laat de curator weten.

'Passende oplossing'
FashionQlub.nl merkt op dat een doorstart geen overgang van verplichtingen of schulden inhoudt. 'FashionQlub is dan ook niet verplicht om de verbintenis van ShopVIP met u na te komen. Maar, wij gaan wel ons best doen om een passende oplossing te vinden voor de problemen die u heeft gehad met de vorige eigenaar! De oplossing verschilt uiteraard per situatie.'