Twinkle | Digital Commerce

Rode cijfers domineren e-commerce portfolio Kinnevik

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:12

Zalando realiseerde afgelopen kwartaal voor het eerst winst, meldt ook de Zweedse aandeelhouder Kinnevik. De meeste andere e-commerce bedrijven waarin Kinnevik investeerde, zijn volgens de laatste cijfers verlieslijdend. Ondertussen neemt hun omzet wel sterk toe.

Kinnevik, uit Stockholm, is zelf voor 36 procent eigenaar van Zalando. Daarnaast heeft de investeringsmaatschappij een aandeel van 24 procent in Rocket Internet, de incubator die ook aandelen heeft in de nummer 3 van de Twinkle100.

De vraag of Zalando ooit winstgevend zou worden, is inmiddels bevestigend beantwoord. Aandeelhouder Kinnevik brengt een en ander als volgt in beeld:

Home24 en Westwing
In de rapporten (pdf1, pdf 2) van Kinnevik staan verder vooral veel rode cijfers, als het om e-commerce gaat. Zowel Ikea-uitdager Home24 als Westwing, een dagdealsite in de woonbranche, noteerde bijvoorbeeld een verlies van 40,2 miljoen euro in 2013.

De verliezen lagen echter wel lager dan in 2012 en bovendien nam de omzet van Home24 en Westwing vorig jaar fors toe. Beide spelers zijn overigens actief in Nederland.

Opkomende markten
Behalve in Zalando, Home24 en Westwing heeft Kinnevik onder andere ook aandelen in ‘emerging markets fashion companies’ Lamoda, Dafiti, Jabong, Namshi en Zalora, ieder goed voor grote verliezen:

Verliespercentage
Uit de cijfers is opnieuw op te maken dat het verliespercentage (gemeten naar de omzet) is afgenomen, zoals dat bij Zalando ook gebeurde op de weg naar profijtelijkheid.