Twinkle | Digital Commerce

Strafzaken tegen malafide webwinkeliers

2017-11-11
403265
  • 1:39

Malafide webwinkeliers moeten strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, vindt het kabinet. Als het wetsvoorstel van minister Opstelten wordt aangenomen, kunnen slachtoffers zich voor schadevergoeding in het stafproces voegen. Dat dient de online branche.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het wetsvoorstel over (onder andere) de strafbaarstelling van online handelsfraude naar de Raad van State gestuurd. Daarna moet het voorstel nog door de Tweede en Eerste Kamer.

Niet leveren
In een persverklaring schrijft de rijksoverheid over het voorstel dat ‘malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden maar niet leveren’ straks strafrechtelijk kunnen worden vervolgd. ‘Op websites worden kopers verleid te betalen zonder dat de goederen of diensten worden geleverd. Slachtoffers blijven met lege handen achter omdat de verkoper voor hen niet of nauwelijks is te achterhalen.’

Oplichting
Vervolging van de mensen achter deze groeiende malafide verkooppraktijken is op dit moment moeilijk; wie goederen verkoopt op internet zonder ze te leveren, wordt volgens huidige jurisprudentie niet zonder meer een veroordeeld voor oplichting. Daarom past het kabinet de wet aan.

Steeds professioneler
Malafide webwinkeliers worden steeds professioneler, constateerde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting eind vorig jaar. Ze vervalsen KvK-nummers, stelen de identiteit van andere webshops en/of gebruiken een 'nepcertificaat' van het Thuiswinkel Waarborg. De pakkans is bijzonder klein; van de 77 malafide webshops die de politie vorig jaar op het spoor kwam (op 8.635 aangiftes), is er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart.

100 procent vooruit
Volgens Ank van Heeringen, juriste bij Thuiswinkel.org, is er een duidelijke lijn te ontdekken in de nepaanbiedingen van professionele criminele partijen. Op de site van de belangenvereniging zei ze onlangs naar aanleiding van de veelgebruikte ‘Bitcoin-truc’: ‘Vaak zie je dat de aanbieding te mooi is om waar te zijn in een webwinkel die onterecht het Thuiswinkel Waarborg-logo op de site heeft staan en 100 procent vooruitbetaling vraagt. Dat laatste is verdacht, want in strijd met de wet.’
 
Lees ook: Op jacht naar de digitale vingerafdruk (Twinkle 1-2014)
 
 
Foto: Warning fraud alert, Shutterstock