Twinkle | Digital Commerce

Airbnb weer toegestaan in Amsterdam

2017-05-27
180101
  • 1:36

Amsterdammers kunnen weer hun woningen of kamers via Airbnb verhuren aan toeristen. De gemeente Amsterdam heeft een nieuw beleid voor peer-to-peer sites voor hotelkamerverhuur opgesteld zodat locals een zakcentje kunnen verdienen aan hun lege woonruimtes.

Amsterdam zei begin vorig jaar klaar te zijn met ‘illegale hotels’. In oktober besloot het Gerechtshof van Amsterdam dat verhuur via sites als Airbnb alleen nog mogelijk zou zijn bij toestemming van de Vereniging Van Eigenaren (vve), wat het voor inwoners al veel moeilijker maakte om een lege kamer of woning tijdelijk te verhuren. Een recente uitspraak van de rechter verbood vervolgens de verhuur van een woning aan toeristen in bijna alle gevallen, meldt NU.nl.

Voorwaarden
Nu heeft de gemeenteraad van Amsterdam besloten dat verhuur weer mogelijk is onder bepaalde voorwaarden. Zo dient de verhuurder toeristenbelasting te betalen en mag een huis maximaal twee maanden per jaar verhuurd worden. De overige voorwaarden staan hier uitgeschreven; de regels rond de vve blijven van kracht.

Voorloper
Airbnb meldt in een reactie blij te zijn met het nieuwe Amsterdamse beleid: ‘Deze regelgeving maakt Amsterdam wereldwijd een voorloper op dit gebied. De nieuwe regeling maakt het niet alleen gemakkelijker voor lokale bewoners om de woning waarin ze leven te delen met anderen, maar maakt tegelijkertijd ook korte metten met illegale hotels die misbruik maken van het systeem. De nieuwe regeling is dus goed nieuws voor de Airbnb-community in Amsterdam.’

New York
Airbnb stuitte in New York eerder ook al op kritiek op het verhuren van tijdelijke woningen aan toeristen. Er kwamen klachten over dat veel verhuurders niet thuis zouden zijn als de woning werd verhuurd aan buitenlanders en dat Airbnb-'gasten' voor overlast zorgden. De Amerikaanse reisnieuwswebsite Skift maakte een overzicht van de cijfers rond kamer- en woningverhuur in New York door Airbnb-leden. Het medium stelt Airbnb daarbij kritische vragen over zijn beleid.

Foto: Bend buildings over the river Amstel in Amsterdam, Netherland, Shutterstock.