Twinkle | Digital Commerce

Groei e-commerce in Noord-Europa zwakt af

2017-05-27
100125
  • [nieuws]
  • 1:09

De e-commerce bestedingen in Noord-Europa komen dit jaar naar verwachting uit op 31 miljard euro, 7,6 procent meer dan in 2012. De online omzetgroei is kleiner dan vorig jaar, toen 11 procent groei werd geboekt.


Ecommerce Europe heeft een rapport gepubliceerd met een overzicht van de e-commerce bestedingen in Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, IJsland en de Baltische Staten, samen Noord-Europa. In totaal kopen de circa 20 miljoen webshoppers uit deze landen dit jaar voor 31 miljard euro aan producten en diensten online, een paar miljard euro meer dan vorig.

Grote online kopers
De online consumentenbestedingen zijn het grootst in Denemarken, waar dit jaar naar verwachting 8,3 miljard euro wordt uitgegeven op het web. Ook in Zweden (8,1 miljard euro) en Noorwegen (7,6 miljard euro) wordt niet veel minder online besteed dan in Nederland; in ons land, met aanzienlijk meer inwoners, komen de webuitgaven naar verwachting rond de 10,5 miljard euro uit (8 procent groei).

Bijna drieduizend euro per huishouden
Zowel Deense als Zweedse als Noorse huishoudens geven gemiddeld tegen de drieduizend euro per jaar uit online, bijna twee keer zo veel als het EU-gemiddelde. In de kleine Noord-Europese markten van IJsland en de Baltische Staten nemen de e-commerce bestedingen momenteel het sterkst toe, met 20 tot 30 procent.