Twinkle | Digital Commerce

Bol.com: Negentig minuten tussen klik en vrachtwagen

2017-05-27
180101
  • 1:43

Bol.com draait net als andere webwinkels deze dagen op volle toeren. De online retailer belooft ook in de periode voor de kerstdagen dat pakketten nog de volgende dag bij klanten thuis worden geleverd. De verwerking van een order duurt slechts negentig minuten.

Consumenten die hun kerstcadeaus vanavond voor 23:00 uur bestellen, hebben deze nog voor de kerst in huis, zegt Bol.com. Deze belofte vergt een slimme organisatie van de orderverwerking. In het distributiecentrum in Waalwijk (bij Docdata) werken momenteel 1.250 mensen aan het zo snel mogelijk verwerken van de binnengekomen orders. Dit zijn er op het drukste moment zo’n zeven per seconde, meldt de NRC vandaag.

Snelste route
De krant volgde een bestelling met daarin twee verschillende producten in het dc van Bol.com. Het blijkt dat een pakket al binnen anderhalf uur na de klik in de vrachtwagen ligt voor transport. Hiervoor is een efficiënt systeem bedacht voor orderpickers. De pickers dienen per shift honderd artikelen op te halen uit het magazijn. Een computer berekent voor hen de snelste route naar elk product.

Aantal medewerkers berekenen
Een extreem hoge werkdruk, zoals een BBC-journalist bij Amazon heeft ervaren, is er volgens de NRC-redacteur niet. Dit komt waarschijnlijk doordat het aantal medewerkers in het dc steeds wordt aangepast aan de hoeveelheid bestellingen die bij Bol.com worden gedaan. In het Utrechtse hoofdkantoor van de online pure player berekenen computeralgoritmes hoeveel klanten op een dag een aankoop op Bol.com zullen doen. Aan de hand van de berekeningen wordt er wel of geen extra mankracht ingezet in het dc in Waalwijk. Bol.com gebruikt daar  tweehonderd vaste medewerkers die ook op de rustige dagen aanwezig zijn.

Sorteren op postcode
Het geheim van Bol.com’s next day delivery zit hem volgens de NRC in het voorsorteren van de pakketten op postcodes. Hiermee neemt het bedrijf een hoop werk uit handen van PostNL, dat de pakketten alleen nog maar hoeft af te leveren. Zo worden vanavond de laatste kerstartikelen voor onder de boom om 00.30 uur het magazijn uit gereden.