Twinkle | Digital Commerce

Ikea adverteert voor klant met gebruikte producten

2017-05-27
180101

Een selectief groepje Noorse Ikea-klanten kon de afgelopen twee maanden zijn tweedehands meubels van het Zweedse woonwarenhuis te koop aanbieden op een online vlooienmarkt. De consumenten participeerden in een reclamecampagne van Ikea, waarbij Ikea voor de klant al zijn marketingmiddelen inzette om de producten te helpen verkopen.

Het reclamebureau SMFB, dat 'The Second Hand Campaign' voor Ikea voerde, vroeg vijftig Noorse klanten om een foto te maken van hun te koop staande tweedehands meubels en deze te plaatsen op Ikea’s Noorse Facebook-pagina.

Advertentieruimte delen
Ikea gebruikte deze foto’s voor acht weken in zijn marketinguitingen om de Ikea-fan te helpen om de spullen te verkopen. ‘We delen voor acht weken al onze advertentieruimte met onze klanten’, aldus het woonwarenhuis in een promotievideo. De productadvertenties - ook door Ikea voor de klant gemaakt - werden met naam en telefoonnummer van de verkoper getoond op billboards, op diverse soorten websites, op televisie en op social media. Zo konden geïnteresseerden ook buiten de openingstijden van de vlooienmarkt de verkoper bereiken.

Alleen op zondag
‘We openden een online vlooienmarkt die eigenlijk hetzelfde werkt als een echte vlooienmarkt’, zegt Hans Magne Ekre, creatief partner van SMFB, tegen Mashable. ‘De markt was alleen op zondagen geopend van 11 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags plaatselijke tijd. Na deze tijd verwijderden we de productfoto’s van de pagina. Facebook was een belangrijk medium in onze campagne vanwege het interactieve aspect.’

De vlooienmarkt sloot onlangs zijn deuren definitief. Volgens diverse media hebben alle vijftig verkopers hun meubels kunnen slijten aan een nieuwe eigenaar.

Zweedse marktplaats
Volgens Mashable is SMFB niet van plan om in de toekomst nog meer soortgelijke campagnes op te zetten met Ikea. Ikea startte in Zweden al zo’n drie jaar geleden met een online marktplaats waarop fans hun gebruikte meubels gratis te koop kunnen aanbieden. Dit platform is opgezet in samenwerking met de handelsite Blocket.se.