Twinkle | Digital Commerce

Zeventien webwinkels verzameld in pop-up store Haarlem

2017-11-08
180101
  • 1:49

In Haarlem wordt morgen een pop-up store geopend met daarin de producten uit zeventien webwinkels. De organisatie achter de vestiging is The Pop Up Company, een bedrijf dat de lege winkelpanden huurt ten behoeve van pop-up stores.

De pop-up store wordt geopend aan de Drossestraat 3 in Haarlem, in het nieuwe winkelgebied de Raaks. Het is de eerste winkel die The Pop Up Company opent. ‘We willen snel opduiken in de winkelstraat en na drie weken weer snel weg zijn’, zegt initiatiefneemster Eleonora Honings tegen Twinkle.

Interesse in concept
Honings: ‘De webshops huren een eigen gedeelte van de winkel of een schap in één van onze kasten tegen een vaste huurprijs. Daarnaast betalen ze een commissie per verkocht item.’ Om in de pop-up store een zo breed mogelijk assortiment te kunnen verkopen, benaderde Honings een aantal van de nu deelnemende webwinkels in eerste instantie zelf. ‘We zagen tijdens de voorbereidingen voor de winkel in Haarlem dat er steeds meer interesse voor ons concept kwam vanuit webwinkeliers, waardoor we ook veel aanmeldingen kregen. Van deze webshops kiezen wij welke zouden passen in onze pop-up stores om de winkel qua assortiment evenwichtig te houden.’

Evaluatie
The Pop Up Company sluit zijn winkel in Haarlem op 7 november en evalueert daarna met de aangesloten webwinkeliers hoe het project is verlopen. ‘Aan de hand van deze evaluatie kunnen we meerdere pop-up stores gaan openen in andere plaatsen, maar ook opnieuw in Haarlem’, zegt Honings. ‘We zijn momenteel met verschillende plannen bezig, maar ik kan nog niet concreet vertellen wat de volgende locatie gaat worden.’

Pop-ups in Nederland
Een fysieke pop-up store voor webwinkels is geen onbekend concept. Zo werd begin dit jaar in het Brabantse Oisterwijk een pop-up winkel geopend door Weekends Only. ‘Een winkelstraat in één pand, met woon-, mode- en cadeau-artikelen’, zo noemde Weekends Only zijn concept. Het bedrijf HEP Touch & Try was een van de eersten met een pop-up store. Initiatiefneemster Marij Aafjes wilde met haar winkels een brug slaan tussen online en offline winkels. Vanaf 18 november is een pop-up store van Boqz te vinden in Eindhoven. Deze winkel bevindt zich in een voormalige vestiging van Free Record Shop.