Twinkle | Digital Commerce

ELinea biedt consument ‘all you can read’-dienst

2017-09-22
180101

Vanochtend is eLinea live gegaan, een abonnementservice voor het lezen van diverse kranten en tijdschriften. De ‘all you can read’-dienst, onderdeel van eReaders Groep, kost de consument 9,99 euro per maand. Elinea biedt toegang tot artikelen van bekende tijdschriften, kranten, schrijvers, dichters en cartoonisten.

‘Diverse partijen experimenteren inmiddels met het los verkopen van artikelen uit kranten en tijdschriften. Nederlanders raken echter steeds meer gewend aan het betalen van een vast bedrag per maand voor onbeperkte toegang tot digitale content uit diverse bronnen, zoals Spotify en Netflix. ELinea springt daar op in’, meldt eLinea in een persbericht.

Losse verkoop
Naast de abonnementsdienst kunnen artikelen los worden gekocht voor gemiddeld 40 cent per stuk. De artikelen zijn geoptimaliseerd voor tablet- en computerschermen. Iedereen die zich inschrijft kan de eerste twee dagen gratis lezen, belooft eLinea.

Aanbod kranten klein
De leden van de dienst hebben artikelen van onder andere de tijdschriften HP/DeTijd, Psyche & Brein, Bloem & Plant en Fabulous Mama tot hun beschikking. Het aanbod van kranten is bij de start nog klein. Dit moet binnenkort gaan veranderen, als de samenwerking met onder andere het Nederlands Dagblad en Wegener Media is beklonken.

Spotify voor media
ELinea, de ‘Spotify voor tijdschriften en kranten’, is het niet het enige initiatief in digitaal lezen op abonnementsbasis. Twee weken geleden gaf de Autoriteit Consument & Markt toestemming aan de uitgeverijen WPG Uitgevers en Lannoo om een eigen abonnementsdienst te ontwikkelen voor e-books.

Het aanbod e-books in de abonnementsdienst zou aanzienlijk kunnen worden, voorspelt Ereaders.nl, omdat WPG onder andere De Arbeidspers, A.W. Bruna, De Bezige Bij, Balans en Singel 262 vertegenwoordigt. Onder het Belgische Lannoo vallen onder andere Meulenhoff Boekerij en Unieboek | Het Spectrum. Beide uitgeefhuizen zijn goed voor een groot deel van de Nederlandstalige boekenmarkt, meldt de nieuwswebsite.

Netflix
Netflix biedt Nederlandse consumenten sinds kort een ‘all you can watch’-dienst voor 8 euro per maand. De site werd in de vijf dagen na lancering meer bezocht dan de videowebsites van Videoland en Pathé Thuis en downloadsite The Pirate Bay bij elkaar.