Twinkle | Digital Commerce

PostNL: 11 procent minder brieven, 7 procent meer pakjes

2017-05-27
225225
  • 1:18

PostNL is niet ontevreden over zijn prestaties in het afgelopen kwartaal. De omzet kwam met 1,025 miljard euro slechts een fractie lager uit dan vorig jaar. De inkomsten uit brievenbuspost in ons land daalden met 7 procent, die uit pakketbezorging stegen met 9 procent.

PostNL maakte vanochtend ook bekend (pdf) dat het volume aan brievenbuspost het afgelopen kwartaal 11,3 procent lager lag dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het omzetverlies als gevolg hiervan kwam lager uit door kostenbesparingen, aldus bestuursvoorzitter Herna Verhagen. Het pakketvolume groeide met 7 procent, goed voor een omzetplus van de genoemde 9 procent. Ook de internationale omzet van PostNL groeide sterk.

Postzegelprijs
PostNL zag zich genoodzaakt om de prijs van een postzegel de afgelopen tijd verschillende keren te verhogen. Sinds 1 augustus kost een postzegel 60 eurocent. Volgend jaar komt daar meest waarschijnlijk nog eens 4 cent bij. Het kabinet besloot begin juni dat PostNL het aantal brievenbussen, postkantoren en ophaaldagen mag verminderen om rendabeler te kunnen worden. Later die maand gingen onafhankelijke pakketchauffeurs in staking, waardoor pakketpost in grote delen van het land te laat werd bezorgd. PostNL maakte daarop nieuwe afspraken met de subcontractors.

Ondermaats
Vorige week werd bekend dat de brievenbusbezorging van PostNL onder de maat bleef. Toezichthouder ACM, waarin de Opta is opgegaan, stelde vast dat 93,6 procent van de brievenbuspoststukken in 2012 op tijd op de mat viel. De norm ligt op 95 procent.