Twinkle | Digital Commerce

‘Meer belasting over afhaalpunten Franse supermarkten’

2017-11-11
180101
  • 1:23

Franse supermarktketens met een afhaalpunt moeten waarschijnlijk binnenkort meer belasting gaan betalen voor hun drive through. Sylvia Pinel, de Franse minister van handel, wil hiermee oneerlijke concurrentie in de supermarktbranche tegengaan.

Nu betalen supermarktketens voor een afhaalpunt nog dezelfde belasting als webshops voor een magazijn betalen. Er komen echter wel veel klanten langs, en bovendien binnen ruimere openingstijden dan die voor fysieke winkels gelden.

Meer betalen
Pinel wil dit nu bij wet veranderen en de afhaalpunten als gewone winkels gaan beschouwen, schrijft Het Financieele Dagblad. Dit betekent enerzijds dat er flink meer betaald moet worden voor de drive throughs van supermarktketens als Carrefour, E.Leclerc en Auchan. Anderzijds zorgt dit volgens Pinel voor een eerlijkere concurrentie met kleinere supermarktbedrijven die nog niet beschikken over een afhaalpunt.

2.500 afhaalpunten
Frankrijk telt inmiddels meer dan 2.500 afhaalpunten van diverse supermarktketens. De drive throughs zijn volgens marktonderzoeker Kantar goed voor 3,3 procent van de totale supermarktomzet in het land. De enorme magazijnen waar de internetbestellingen kunnen worden opgehaald worden over het algemeen buiten de grote steden gebouwd en staan los van de reguliere supermarktvestigingen van de ketens.

Pick Up Points
In Nederland loopt Albert Heijn voorop als het gaat om het openen van afhaalpunten voor zijn online bestellingen. De supermarktketen heeft inmiddels elf Pick Up Points in ons land. Ook kunnen orders worden opgehaald uit een aantal vestigingen van Albert Heijn.

Vandaag werd daarnaast bekend dat de uitrol van Bol.com-afhaalpunten in Albert Heijn-winkels is voltooid. Klanten van de online retailer kunnen hun bestellingen voortaan uit één van de 725 AH-vestigingen meenemen.

Lees ook: Leclerc Drive beproefd wapen in strijd met Carrefour