Twinkle | Digital Commerce

Pinterest zorgt voor ‘reverse showrooming’

2017-11-08
180101
  • 1:09

Pinterest, en dan met name het ‘pinnen’ zelf, beinvloedt online consumenten in hun offline koopgedrag. Het sociale medium zorgt onder andere voor reverse showrooming: consumenten oriënteren zich online, waarna ze het product in de fysieke winkel aanschaffen.

Uit onderzoek van Vision Critical blijkt dat 21 procent van de Pinterest-gebruikers een artikel offline heeft gekocht nadat hij het betreffende product eerst gepint, gerepint of geliket had. Het blijkt dat het sociale medium hiermee een serieuze drijfveer is voor (offline) shoppen.

Pagina’s van onbekenden en vrienden
De artikelen die gepint worden op Pinterest, worden in 50 procent van de gevallen opgemerkt tijdens het browsen door Pinterest zelf, blijkt uit het onderzoek (zie tabel). Daarvan worden de producten die later offline worden gekocht het meest gevonden op de Pinterest-pagina’s van onbekenden (24 procent) en vrienden (19 procent). Op de derde plaats staat de Pinterest-pagina van de retailer zelf (7 procent).

Bron tabel: Business Insider

Pinterest naar offline
De invloed van Pinterest op offline winkelen is al opgemerkt door retailers. Nordstrom maakt de koppeling erg letterlijk door in zijn stenen winkels diverse artikelen van Pinterest-tags te voorzien. Met de labels geeft Nordstrom offline aan welke producten online het meest gepint worden, en dus het populairst zijn op de Pinterest-pagina van het merk.