Twinkle | Digital Commerce

Verlieslijdend Amazon groeit vooral in eigen land

2017-05-27
463321
  • [nieuws]
  • 1:22

Amazon heeft het afgelopen kwartaal opnieuw rode cijfers geschreven. De omzetgroei van ’s werelds grootste e-commerce bedrijf stagneert. De groei wordt vooral geboekt op de Amerikaanse markt.


De omzet van Amazon kwam afgelopen kwartaal uit op 15,7 miljard dollar, 22 procent meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Tegenover de winst van 7 miljoen dollar vorig jaar staat een verlies van 7 miljoen dollar dit jaar. Amazon relateert de rode cijfers aan hogere uitgaven aan fulfilment, technologie en marketing, zoals het dat in voorgaande cijferberichten ook deed.
 
Buitenlandse groei zwakt af
De groei van Amazon, al tien jaar achtereen aanvoerder van de Top 500 van Internet Retailer, komt vooral uit de Noord-Amerikaanse thuismarkt. Daar werd afgelopen kwartaal 30 procent meer omzet geboekt, terwijl de internationale inkomsten met ‘slechts’ een kleine 13 procent stegen. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd nog een groei van 22 procent genoteerd buiten de VS. Gelet op de huidige groei van de internationale e-commerce neemt het marktaandeel van Amazon buiten zijn thuismarkt niet of nauwelijks nog toe.

Internationaal omzetaandeel
De internationale inkomsten van Amazon groeiden dit jaar tot nu toe (Q1 + Q2) met 14 procent, terwijl de Amerikaanse omzet twee keer harder groeide: met 28 procent. Het internationale omzetaandeel van Amazon, in zijn eentje goed voor 5 procent van de Europese e-commerce, is inmiddels onder de 40 procent gezakt.

Nederland?
Tot de zomer van vorig jaar werden geruchten over een Nederlandse entree van Amazon steeds sterker, om daarna te verstommen. De e-commerce gigant zou gesprekken hebben gevoerd met CB en PostNL, maar die bevestigden noch ontkenden dat.