Twinkle | Digital Commerce

Internationale groei Amazon gehalveerd

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:24

Amazon groeit binnen en buiten zijn Amerikaanse thuismarkt nog steeds behoorlijk, maar de omzetgroei is minder imponerend geworden. De internationale verkopen lagen afgelopen kwartaal 16 procent hoger dan vorig jaar.
 
In de eerste drie maanden van 2012 kwam de internationale omzet nog 31 procent hoger uit dan in dezelfde periode van 2011. Het groeicijfer is een jaar later dus bijna gehalveerd. Gelet op de huidige groei van de internationale e-commerce neemt het marktaandeel van Amazon buiten zijn thuismarkt niet of nauwelijks nog toe, de investeringen over de grens ten spijt.

Retail blijft hoofdmoot
Over de hele linie boekte Amazon afgelopen kwartaal een omzet van 16,1 miljard dollar, 22 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral aangejaagd door de verkoop van digitale content en cloud computing services. De verkoop van producten (ook door third party sellers) groeide met 18 procent tot 13,3 miljard dollar. Daarmee vormen de retailactiviteiten nog altijd het leeuwendeel van Amazon’s business.

Zwarte cijfers
Amazon realiseerde afgelopen kwartaal een nettowinst van 82 miljoen dollar. Dat is tientallen miljoenen minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, maar het zijn wel zwarte cijfers. Het hele afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 39 miljoen dollar, mede als gevolg van investeringen in (internationale) fulfilmentcentra, technologie, marketing en extra personeel.

Nederland?
Tot zomer vorig jaar werden geruchten over een Nederlandse entree van Amazon steeds sterker, om daarna te verstommen. De grootste online retailer ter wereld zou gesprekken hebben gevoerd met CB (voorheen Centraal Boekhuis) en PostNL, maar die bevestigden noch ontkenden dat aan Twinkle. Amazon zoekt momenteel niet (openlijk) naar mensen die de Nederlandse taal beheersen.