Twinkle | Digital Commerce

Nieuwe iDeal-versie vanaf morgen de standaard

2017-11-11
382327

Om problemen te voorkomen moeten Nederlandse webwinkeliers vanaf morgen gebruik maken van versie 3.3. van iDeal. De betaalstandaard is aangepast in het kader van de Single European Payment Area, kortweg Sepa.


Currence liet afgelopen maart weten dat alle aangesloten Nederlandse banken de migratie naar Sepa
hadden afgerond. Acceptanten en (collecterende) payment service providers (psp’s) hebben tot morgen om hun betaalsystemen om te zetten naar de nieuwe versie. ‘Zodat u vanaf deze datum iDEAL betalingen kan blijven ontvangen volgens de nieuwe regels’, schreef Currence eerder in een update. De beheerder publiceerde ook een zogenoemde Merchant Integratie Gids voor de nieuwe iDeal-versie (pdf) .

Software vernieuwen
Om iDeal-betalingen na vandaag in goede orde te blijven ontvangen, moesten webwinkels de achterliggende software (laten) vernieuwen. Als betaalprocessen zijn uitbesteed aan een payment service provider (psp), nam deze doorgaans een groot deel van de softwareaanpassingen voor zijn rekening; de grotere psp’s hebben extensies voor bijvoorbeeld Magento gereed gemaakt voor iDeal 3.3. Webwinkeliers moeten er dan nog wel op letten dat ze de meest recente extensie gebruiken.

Webwinkeliers die hun betaalproces zelf (zonder psp) regelen werden door Currence verwezen naar hun softwareleverancier en / of hun bank. Onbekend is hoeveel webwinkeliers nog niet klaar zijn voor de nieuwe release van iDeal.

Meer buitenlandse banken met iDeal
IDeal was tot nu toe gebaseerd op een overboeking tussen twee Nederlandse bankrekeningnummers. Buitenlandse banken en betaalinstellingen moesten zich voor het gebruik van de afrekenmethode eerst aansluiten op de Nederlandse betaalinfrastructuur. Met de aanpassingen van iDeal aan de Sepa-standaarden is dit niet meer nodig. Beheerder Currence verwacht dan ook dat meer buitenlandse banken iDeal gaan aanbieden aan hun klanten, waaronder webwinkels. Die zullen daarmee aan concurrentiekracht winnen op de Nederlandse e-commerce markt.


Zie ook: