Twinkle | Digital Commerce

Consument ontvangt vanaf vandaag ook IBAN-acceptgiro’s

2017-11-11
873535
  • 2:28

De IBAN-acceptgiro is per vandaag beschikbaar. Webwinkeliers en andere bedrijven en organisaties mogen de bestaande acceptgiroformulieren nog tot 1 januari 2014 verspreiden. Ze worden tot 1 februari verwerkt.


Vandaag is een ‘duale periode’ van een half jaar aangebroken (pdf), aldus betaalorganisatie Currence; rekeninghouders kunnen zowel de bekende als de nieuwe IBAN-acceptgiro’s op de mat vinden, die ze op verschillende manieren moeten betalen: ofwel met hun IBAN-nummer ofwel met het rekeningnummer dat ze tot nu toe gebruikten.

Negen kenmerken
Als ontvangers met het verkeerde nummer betalen wordt hun acceptgiro ‘misschien niet verwerkt’, aldus Currence vandaag. Webwinkeliers doen er daarom goed aan klanten te laten weten met welk type acceptgiro ze van doen hebben. Op Acceptgiro.nl wijst Currence op de negen kenmerken (pdf) waarmee consumenten de IBAN-acceptgiro zelf kunnen herkennen:'Uitstel heeft geen zin’

Currence maant Nederlandse bedrijven die acceptgiro’s willen blijven aanbieden haast te maken met de migratie: ‘Het is belangrijk dat bedrijven die nog niet over zijn van Acceptgiro op IBAN Acceptgiro, nu starten met de voorbereidingen voor die overgang. Uitstel heeft geen zin, de aanpassingen nemen al snel een aantal maanden in beslag. Na 31 december 2013 mogen bedrijven de oude Acceptgiro niet meer versturen. Ze moeten dan overgestapt zijn op IBAN Acceptgiro of een alternatief.’ Ook over de migratie is meer informatie te vinden op Acceptgiro.nl.

Sepa
De bestaande acceptgiro voldoet niet aan de eisen van Sepa, de Single Euro Payments Area. Alle lidstaten van de Europese Unie en een aantal andere landen gaan over op deze centrale Europese betaalmarkt. De belangrijkste verandering is dat overboekingen en girale betalingen - ook binnen Nederland - vanaf februari 2014 alleen kunnen worden verricht met het internationale rekeningnummer IBAN, het International Bank Account Number.

Acceptgiro verdwijnt helemaal
Ook de vandaag beschikbaar gekomen IBAN-acceptgiro zal het volgende decennium niet halen, omdat het gebruik van de acceptgiro daalt en veel bedrijven al zijn overgestapt op alternatieven. Afgelopen jaar werden er in ons land 134 miljoen acceptgiro-overschrijvingen verwerkt, 4 procent minder dan in 2011. De totale transactiewaarde kwam uit op 63,4 miljard euro, toch dik zeven keer zo groot als het transactievolume van iDeal.

Slechts één op de vijf acceptgiro’s werd vorig jaar per papier verwerkt. ‘Gelet op het feit dat rond 80% van alle Acceptgiro’s door de betalers via internetbankieren wordt afgewikkeld en dit percentage de komende jaren verder zal toenemen, is besloten de huidige (papieren) Acceptgiro tot uiterlijk1 januari 2019 te continueren’, schrijft Currence in zijn afgelopen jaarverslag (pdf).

Vervangers
Over het naderend eind van de acceptgiro schreef Currence verder in zijn jaarlijkse rapport: ‘Naast Incasso en iDEAL is FiNBOX een uitstekende vervanger, omdat via FiNBOX ontvangen facturen in de internetbankieromgeving met één druk op de knop kunnen worden betaald.' Het verzenden van digitale facturen naar de internetbankieromgeving van consumenten leidt volgens Currence tot een substantiële reductie van de papierstroom. Ook hoeven online betalers de facturen niet langer over te typen.

Papieren alternatief blijft
Overigens zullen banken in het Sepa-tijdperk een standaard papieren overschrijvingsformulier blijven voeren, als alternatief voor mensen die geen toegang hebben tot of moeite hebben met het gebruik van internetbankieren.

Zie ook: Bent u klaar voor Sepa?