Twinkle | Digital Commerce

SAP koopt Hybris

2017-05-27
180101
  • 1:37

SAP neemt Hybris over. De software van de Zwitserse overnameprooi is het fundament onder de e-commerce sites van onder andere Nikon, Nespresso, Lufthansa en een aantal b2b-platforms. In ons land draaien de sites van onder meer V&D, Pets Place, Praxis en The Sting op Hybris’ software.

Business software gigant SAP en Hybris hebben de voorgenomen overname gisteren bekend gemaakt. Een transactiesom is niet geopenbaard. Naar verwachting kan de acquisitie in het volgende kwartaal worden voltooid. Hybris zal als een zelfstandige business unit van SAP blijven opereren en het managementteam onder leiding van CEO Ariel Lüdi en president annex mede-oprichter Carsten Thoma blijft aan.

Extra data en tools
De zogenoemde enterprise solutions van SAP helpen bedrijven naar eigen zeggen bij ‘het hele spectrum van customer engagement, van sales tot service en van marketing tot commerce’. De integratie van die oplossingen met de omnichannel software van Hybris levert klanten van beide partijen extra data en tools op waarmee ze hun marges zouden kunnen verbeteren en de loyaliteit van klanten zouden kunnen bevorderen.

Platform
In de gezamenlijke persverklaring wordt Hybris omschreven als ’s werelds snelst groeiende e-commerce software bedrijf, met een platform dat web, mobiel, winkels en contactcenters ‘seamlessly’ met elkaar verbindt. ‘Onder de vleugels van SAP zal de scope, schaal en kracht van het platform significant verbeteren’, aldus Lüdi namens Hybris, waarvan de private Amerikaanse investeringsmaatschappij HGGC nu nog meerderheidsaandeelhouder is. Het Zwitserse bedrijf haalde afgelopen maart nog 30 miljoen dollar aan groeigeld op.

IBM en Oracle
Met de overname van Hybris betreedt het in Duitsland gewortelde SAP een groeimarkt waarin volgens analisten tientallen miljarden euro’s per jaar omgaan. Door de overname is SAP in staat beter te concurreren met IBM en Oracle op de e-commerce markt, aldus Forrester-analist Peter Sheldon tegen Internet Retailer. De twee Amerikaanse megabedrijven zijn respectievelijk eigenaar van WebSphere Commerce en het in 2010 overgenomen ATG.