Twinkle | Digital Commerce

Rakuten zet Europese opmars voort

2017-05-27
300300
  • 1:31

Rakuten wil voor het eind van dit jaar actief zijn als logistiek dienstverlener voor webwinkels in Duitsland. De Japanse e-commerce reus breidt ook zijn digitale aanwezigheid op ons continent steeds verder uit, met nieuwe marktplaatsen in Oostenrijk en Spanje.
 
Rakuten beconcurreert wereldmarktleider Amazon met lokale marktplaatsen, waar fabrikanten en retailers hun waar op kunnen verkopen. In dat licht deed het concern al verschillende Europese overnames. Rakuten werd onder meer eigenaar van het Franse PriceMinister en van het Duitse webwarenhuis Tradoria. Begin dit jaar trok Rakuten de stekker uit de online verkoopactiviteiten van de Britse overnameprooi Play.com, dat verder ging als pure marktplaats.

Logistiek dienstverlener
Met de overname van het Franse Alpha Direct Services (ADS) meldde Rakuten zich een half jaar geleden ook als logistiek dienstverlener aan het Europese firmament. In een persbericht (PDF) stelde het Japanse concern de partners op zijn marktplaatsen te willen ontzorgen met de diensten van ADS, onder meer op het gebied van voorraadbeheer, fulfilment en bezorging, maar desgewenst ook in site-bouw en klantenservice. Op de klantenlijst van ADS staan onder andere Nestlé, L'Oréal en online schoenwinkel Sarenza.

Rakuten Super Logistics
Exitingcommerce tekende uit de mond van medeoprichter en CEO Hiroshi Mikitan op dat Rakuten werk maakt van soortgelijke logistieke dienstverlening in Duitsland. Nog dit jaar moet ‘Rakuten Super Logistics’ bij onze oosterburen beschikbaar zijn, aldus Mikitan afgelopen zaterdag op de Rakuten Expo in het Duitse Bamberg. Eerder liet het bedrijf al weten dat (de techniek van) ADS het fundament biedt voor verdere logistieke expansie.

Rakuten.at en Rakuten.es
Ondertussen werkt Rakuten aan het vergroten van zijn digitale aanwezigheid in Europa. Momenteel viert het concern de lancering van een Oostenrijkse site met openingsaanbiedingen, de openstelling van een Spaanse marktplaats is aanstaande. Voor ons land zijn geen Rakuten-initiatieven bekend.