Twinkle | Digital Commerce

‘Overname Free Record Shop door ProCures’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:39

Free Record Shop wordt waarschijnlijk overgenomen door investeringsmaatschappij ProCures. De eigenaar van onder andere Selexyz en De Slegte is met de keten in onderhandeling over de aankoop.

Voordat de overeenkomst gesloten wordt, moeten verhuurders van de Free Record Shop-winkelpanden en leveranciers van de keten nog wel akkoord gaan met de nieuwe handelscondities, schreef Het Financieele Dagblad vanochtend. ProCures kwam vanmiddag met een officiële bevestiging van de onderhandelingen over de overname: ‘Momenteel wordt de mogelijkheid van (gedeeltelijke) verkoop onderzocht teneinde Free Record Shop en Game Mania (onderdeel van Free Record Shop Holding, red.) te laten voortbestaan.’

Reorganisatie
Free Record Shop verkeert al langere tijd in zwaar weer en was bezig met een reorganisatie om uit de rode cijfers te komen. Volgens Bart Maussen, woordvoerder van ProCures, hebben kredietverzekeraars Euler Hermes en Atradius besloten de reorganisatie niet af te wachten en de geldkraan dicht te draaien. Ook Rabobank, de voormalige huisbank van Free Record Shop, wil geen extra financiële steun meer geven.

‘Door de huidige crisis is het consumentenvertrouwen al een paar jaar gedaald en beleeft de retailsector momenteel zware tijden’, meldt ProCures in een persbericht. ‘Dit was in november 2012 aanleiding voor Free Record Shop om een reorganisatie door te voeren die momenteel in volle gang is en inmiddels vruchten heeft afgeworpen. Naar verwachting wordt de reorganisatie eind 2013 afgerond en zal de organisatie binnen twee jaar zwarte cijfers kunnen tonen.’

Focus op online
Volgens Maussen wordt tijdens de onderhandelingen vooral gekeken naar online-ontwikkelingen, meldt hij aan de NOS. ‘Daar is Free Record Shop nog niet zo prominent aanwezig.’ Overigens is het volgens de woordvoerder de bedoeling dat er van de huidige 132 winkels in Nederland aan het eind van het boekjaar 123 over zijn. ‘Zoals het er nu naar uitziet, is dat dan de bodem. In België en Luxemburg zal het aantal winkels afnemen van 75 nu tot 71.’

‘Wij zien zeker - met een aangepast businessmodel - nog toekomst in Free Record Shop. Daar gaan we ons hard voor maken’, besluit Maussen.