Twinkle | Digital Commerce

KvK biedt gemeenten houvast in bestemming webwinkels

2017-05-27
180101
  • 1:47

De Kamer van Koophandel (KvK) presenteerde gisteren een gemeentelijke brochure over de bestemming van internetwinkels. De folder dient als leidraad voor gemeenten in hun beleid voor de fysieke vestigingen van webshops.


Gemeenten worstelen volgens de KvK met de vraag waar internetondernemers hun bedrijf in de gemeente kunnen vestigen. Vaak weten zij niet welke bestemming er aan een vestigingslocatie van een webshop moet worden gegeven, wat webwinkeleigenaren belemmert in de groei van hun onderneming.

De brochure, ontwikkelt door Bureau Ruimtelijke Ordening (BRO), biedt gemeenten aan de hand van rechterlijke uitspraken en praktijkvoorbeelden handvatten om te beslissen over welke plek een webshop krijgt in het bestemmingsplan. Zo worden internetwinkels opgedeeld in diverse categorieën: internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid in de vorm van afhaalpunten, internetwinkels met fysieke bezoekmogelijkheid niet zijnde een afhaalpunt en internetwinkels zonder fysieke bezoekmogelijkheid met/zonder een opslagruimte.

Stroomschema
Hieronder vindt u een stroomschema dat gemeenten onder andere kunnen gebruiken voor de bestemming van webwinkels.

‘Het is goed dat deze brochure aan gemeenten duidelijkheid geeft hoe met webwinkels om te gaan’, zegt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. ‘In een aantal gevallen in de afgelopen jaren wist men niet hoe webwinkels ruimtelijk in te passen. Wat onrust gaf. De brochure is niet alleen een houvast voor gemeenten, maar ook voor internetondernemers. Wij hopen dat deze uitgave een einde maakt aan de onduidelijkheid.’

Dordrecht
Vorige week was er in Dordrecht ophef over de regelgeving rond de bestemming van webwinkels in de gemeente. Volgens de VVD en het CDA in de stad staat er niets over in bestemmingsplannen en treedt de gemeente willekeurig op. Momenteel zijn al driehonderd online shops gevestigd in de plaats.

Bestemming Pick Up Points
Albert Heijn heeft begin dit jaar problemen ondervonden met de vestiging van zijn eerste Pick Up Point in Heemstede. De gemeente Heemstede verleende afgelopen zomer een vergunning aan Albert Heijn voor de realisatie van een afhaalpunt aan de Cruquiusweg in de gelijknamige plaats. Dreef Beheer, het vastgoedbedrijf achter supermarktketen Dekamarkt, maakte daar bezwaar tegen, maar dit bezwaar werd afgewezen. Albert Heijn gaf aan dat de bestemmingsplannen van de Pick Up Points en de interpretaties daarvan per gemeente verschillen.

De gehele brochure kunt u hier downloaden.