Twinkle | Digital Commerce

Pakketje gelicht? Registratieplicht!

2017-05-26
180101
  • 1:09

Dieven worden steeds creatiever. Pakketten worden uit brievenbussen gehengeld, bezorgd bij leegstaande huizen of bedrijfspanden. In het programma Opgelicht?! werd op 19 maart terecht de aandacht gevestigd op dit onderwerp.

Kern van het probleem is dat identiteiten van mensen worden misbruikt; er wordt op hun naam besteld, zonder daarvan af te weten. Omdat niet betaald wordt, komen zij als ‘verdacht’ afleveradres te boek te staan en daardoor kunnen zij niet meer winkelen. Naast consumenten kunnen meer partijen de dupe worden, namelijk webwinkels zelf en de vervoerders. Dit schaadt het vertrouwen in online winkelen.

Incassotraject
Veelal komt het probleem laat in zicht, omdat een gedupeerde zich – logisch – niet aangesproken voelt door facturen en aanmaningen. Pijnlijk wordt het als al een incassotraject is gestart. Dat proces is moeilijk omkeerbaar en het vaststellen van de plaats van de fraude in de bestelketen is vaak lastig en tenminste tijdrovend.

Centraal registreren
Om deze vorm van fraude te bestrijden is het zaak om onterechte leveringen centraal te gaan registreren, zodat een fraudeur niet rustig alle webwinkels langs kan. Dit in combinatie met één geldig e-mailadres per postadres, zodat gedupeerden online aankopen kunnen blijven doen. Zo kunnen fraudegevallen direct worden gestopt en kunnen we nieuwe fraude voor zijn. Daar profiteert de hele keten van.
 
Bekijk de uitzending van Opgelicht?! hier.