Twinkle | Digital Commerce

Online boekverkopers zijn offline concurrenten voorbij in VS

2017-11-08
180101
  • 1:11

De boekverkopen op internet zijn de verkopen in boekhandels, supermarkten en warenhuizen voorbijgestreefd in de VS. Het online kanaal tekent inmiddels voor 43,8 procent van alle boekverkopen, bijna 9 procentpunten meer dan in 2011.
  
Dat blijkt uit onderzoek van Bowker. Hieronder is te zien dat de verhoudingen tussen het online kanaal en het offline kanaal (independent bookstores, large chains, mass merchandisers en supermarket & grocery opgeteld) ongeveer zijn omgedraaid in een jaar tijd. De verkopen in boekenclubs, 'warehouse clubs' en alle andere kanalen worden niet tot de online noch tot de offline bestedingen gerekend:


 
Boekwinkelketens leveren een derde marktaandeel in
Marktonderzoeksbureau Bowker constateert dat vooral de grote boekwinkelketens veel marktaandeel hebben ingeleverd. Waren ze in 2011 nog goed voor 28,7 procent van de taart, afgelopen jaar was dat nog maar 18,7 procent. Dat is onder meer het gevolg van de ondergang van boekhandelsketen Borders.

E-books
Uit het onderzoek van Bowker blijkt ook dat 30 procent van de in de VS verkochte boeken een e-book is. De groei van digitaal lezen was jarenlang een belangrijke driver van de groei van de online verkopers, maar de populariteit van e-books stabiliseert:

Britse boekenmarkt
Bowker inventariseerde ook de Britse boekenmarkt, waarin de fysieke retail nog een stuk sterker staat (59 procent marktaandeel) dan in de VS:


Bron:
Digitalbooksworld.com